Miért?

Tisztelt Kazimir Doktornő!

4 éves kislányom közösségben tapasztalt szorongásával kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni. A kislány egy éve jár óvodába. Kiegyensúlyozott és szerető családban neveljük, ahol gyakran vagyunk együtt családi ünnepeken, unokatesókkal is. Egy éve már dolgozom, és kevesebb időt tudok vele tölteni, mint korábban, de itthon sokat szerepjátékozunk, sokat mesélünk (több hosszabb mesét is végig hallgat már) hintázunk, énekelünk. Én úgy érzem, mindent megteszek annak érdekében, hogy boldog gyermekkora legyen. A napirendje is kiegyensúlyozott, evési, szobatisztasági gondjaink sosem voltak. Ugyanakkor az óvodában, illetve számára új gyermekközösségben nem találja önmagát. Itthon sokat beszél, csicsereg, önmagában is játszik, idegen gyermekkörnyezetben viszont alig mer megszólalni, nem mer játékot kezdeményezni a többiekkel és emiatt letört is néha.

A párommal igyekszünk számára minden csuda jó programot megszervezni. Néhány hete a Vadasparkban jártunk, azonban nem igazán élvezte. Fél az állatoktól. Úgy vélem nem érezte igazán jól magát, amely szerintem más gyermek esetében kiváló élményt jelentett volna.
A minap strandolni vittük a kislányt. Tavaly már voltunk a Balaton mellett és egyéb strandon is. Nem volt épp bátor, de azért élvezte a múltban a fürdőzést, valamint az udvaron felállított medencében szívesen úszkál, lubickol. A közelmúltban strandon tett látogatás azonban szörnyű volt. Szinte hisztériás rohamot kapott, amikor a vízbe vittük. Nem értem mi történt vele. Borzasztóan elkeseredett vagyok.
 Van benne valami gátlásosság, amit nem tudom, hogy lehetne feloldani. Én hogyan segíthetném a boldogulását? Vagy csak menjen minden a maga útján?
 
Várom válaszát!
 
Köszönettel: Ildikó
 

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza szorongás témában

Kedves Ildikó!

Azt gondolom, hogy a kislány önökkel, a család biztonságos közegében érzi jól magát, ott Ő   jól működik,   boldog, örömteli életet él. Az összes többihez pedig alkalmazkodik, (  ovi)     ami nagyon megijeszti, attól pánikba meg  pánikba  esik, tiltakozik.

Azt hiszem, nem kellene nagyon törekedni arra, hogy mesterségesen boldog gyerekkort kreálni neki, mert ő ezt nem igényli!

 Legyenek sokat otthon, pláne most nyáron, se ovi, se strand, se vadaspark. Nem igényli a programokat. Még. Majd eljön az az idő, amikor szivesen fog menni és értékelni is fogja azokat az új élményeket. Most még nem tart ott.

Ne azt nézze, mások mit és hogyan élveznének, belőle induljon ki, őt ismerje meg és őt fogadja el ilyennek.

Felnőttként mi is ilyen fajta szeretetre vágyunk, az nagyon nem jó, amikor másokhoz hasonlitanak bennünket...

Sok örömöt kivánok,

 Üdvözlettel: Kazimir Ágnes, pszichoterapeuta

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
WEBBeteg szakértő
WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2009. július 01., 15:17; Megválaszolva: 2009. július 01., 15:17
Kérdések és válaszok: Csecsemőgondozás, gyermeknevelés
9 èves nem alszik egyedül
Jó napot. Az első lányom amikor megszületett külön szobába mentem az apjától. Apa 3 műszakba járt dolgozni, ezèrt úgy gondoltuk így jobban...
Csecsemő beütötte a fejét
Ma reggel leesett az ágyról (kb 60cm esett,parkettára) az 1 hónapos kisfiam. Ahogy leesett rögtön sírt, de megtudtuk nyugtatni. Szerintem a fejét...
Kiságy, kutacs
Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr! 6 hónapos kisbabám kutacsával kapcsolatban szeretném kérdezni. Lejjebb eresztettük a kiságyat, így kikerült belőle...
3 hónapos kisbaba fogzás
Tisztelt Doktornő! A kisbabám most február 26.-án tölti a 3 hónapot. Tápszeres Baba! Kapja a D vitamint, valamint Vasat es az Espumisan cseppet. De...
Lassú gyarapodás az első 2 hónapban
Gyermekem 8 héttel ezelőtt született hüvelyi úton ballonnal beindított szüléssel. (A fogantatástól számítva 38 hetes volt, a menstruációs ciklus...