• Túlzott féltés?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Számomra nagy gond megoldásában kérnék segítséget. 9 éves kisfiam kb. 1 éve "lett" epilepsziás, azóta 2x volt rohama. Egyszer elalvás után, egyszer ébredés előtt.Itt van a gondom, azóta a gyermek velünk alszik egy szobában, holott addig kiskorától önállóan, külön aludt.Nem tudom hogy mi lenne neki a jó ha továbbra is árkus szemekkel óvjuk, ne hogy roham esetén baj legyen, vagy engedjük külön aludni. Félek, hogy a folytonos figyelés, őrzés mellett elvész az önállósága.Lehet hogy ha nem engedjük önállóan "élni" felnőttkorában problémái lesznek az önértékelésben ill. a párválasztásban. Kérem ha lehet írja le véleményét. Köszönettel.

        WEBBeteg szakértő válasza a epilepszia témában

        Kedves Anyuka!

        Azt gondolom, a jól beállított epilepsziás teljes életet élhet, nem igényel állandó felügyeletet. Az senkinek se jó, önöknek sem, mert állandóan készenlétben állni kimerítő, a gyereknek sem, mert kialakul benne egy olyan betegségtudat, amely akadályozza abban, hogy élvezze az életét.
        Vannak korlátok, amelyeket be kell tartani, amelyekre oda kell figyelni, ilyen pl.a gyógyszer pontos szedése, a kontrolvizsgálatok, ezt a gyerek is megérti, ha megbeszélik vele.
        Semmi sem indokol ennél többet.
        A gyerek azért alszik önökkel, mert a biztonságérzete megingott. Ezt erősíti, ha betegnek kezelik. Betegsége van, ez tény, de emellet van még ezerféle más tulajdonsága, képessége, tehetsége, vágyai és kötelességei! Ez is ő, és ezek ugyanolyan fontosak, mint az, hogy epilepsziás. Ettől még boldogan élhet ő is és önök is!
        Kívánok ehhez sok erőt, hitet és egészséget és szeretetet.

         

        Üdvözlettel: Kazimir Ágnes, pszichoterapeuta


        WEBBeteg Szerkesztőség
        Orvos Itt kérdezhet

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-05-05 21:20:50; Megválaszolva: 2011. szeptember 29., 11:37

      • Kérdések és válaszok a témakörben: