• Gyermekjáték

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő!

        2 éves kislányom mostanában elkezdett képzeletbeli barátaival, illetve a mesék szereplőivel játszani. Velük beszélget és a mesékből vett jeleneteket játszik vissza, pedig nem néz sokat tv-t csak lefekvés előtt  nézhet egy két mesét. Gyakrabban fordul elő ez a jelenség, ha valaki jön hozzánk látogatóba, akkor sem a vendégekkel játszik, hanem előhívja  a képzeletbeli barátait, amit mindenki elég érdekesnek talál. Hozzá teszem van egy 8 hónapos kishúga, és persze olyankor az ismerősök őt becézgetik előszőr. Normális dolog ez a reakció, kell-e ezen változtatni, és hogyan?

        Köszönettel: Kovácsné

        WEBBeteg szakértő válasza a gyermeknevelés témában

        Kedves Kovácsné!

        2 éves kislánya viselkedése tükrözi az ő korára jellemző jellegzetességeket, viselkedése teljesen természetes és egészséges. Két éves korban a gyermekek már képesek képzeletből is előhívni azokat a tárgyakat, és dolgokat, amik nincsenek jelen fizikailag. Más szóval, kialakul a fantázia. Ez azért nagyon fontos, mert ennek az új készségnek köszönhetően képesek emlékezetükből felidézni az édesanyjuk létét, ezért egyre hosszabb ideig el tudják viselni az anyuka hiányát (akinek persze, hogy néha el kell mennie, dolga van, és egy idő után dolgoznia kell).

        A gyermekpszichológiában egy alapszabály, hogyha kialakul a gyermekeknek egy új készsége, akkor ezt szünet nélkül, örömmel gyakorolják, örülnek az "új tudományuk" sikerének. A fantázia is valahogy így működik, kialakuló képesség, amit a gyerek gyakorol, és ha még közönsége is van (vendégek), akkor be is tudja mutatni. Ön nem is tudja, hogy ez milyen öröm gyermekének. Egyáltalán nem baj, ha a gyermeke szokott mesét nézni, a gyerekek szeretnek mesét nézni a tv-ben. A baj ezzel akkor van, ha minden szabadidős tevékenységét kitölti, és a közös családi programok (étkezések, játék, társasjáték, stb.) helyettese. A fantázia fejlődését sokkal inkább az olvasott mese hallgatása fejleszti, mert a gyereknek el kell képzelnie mindent, ami történik.

        Sok örömet kívánok kislányához!


        WEBBeteg Szerkesztőség
        Orvos Itt kérdezhet

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-23 08:52:51; Megválaszolva: 2011. szeptember 22., 13:14

      • Kérdések és válaszok a témakörben: