• Gyermekpszichológia

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktornő, Doktor úr!
         
        Levelemmel azért kerestem meg, mert szeretnék tanácsot kérni most 13 hónapos gyerkőcömmel kapcsolatban.
        A történetünk elég szerteágazó:mivel a babánk kétoldali vesetágulattal született, így sajnos nagyon sokat voltunk kórházban. 3 hónaposan öt napot, 5 hónaposan 11 napot, decemberben, azaz 9 hónaposan öt napot voltunk vesemedence gyulladás miatt, és ez év januárjában 10 hónaposan műtötték az előbb említett probléma miatt, akkor 3 napot voltunk bent. Mindezek nagyon megviselték, a pici lelkét, a fehér köppenyes emberektől nagyon fél. A probléma nem is ez, hiszen ez érthető, de van egy aggasztóbb félelme, melyet nem tudom hogyan kezeljek.
        Az egyéves szülinapján volt egy kissebb családi rendezvény ahol volt egy 10 hónapos baba, és Ivett a kislányom sírva menekült a nyakamba előle. Egyszerűen rettegést láttam a szemében, és hiába nyugtattam stb. nem volt hajlandó vele egy kicsit sem barátkozni. Nem is erőltettük, mondván biztosan rossz napja van. A mai napon viszont ismét megismétlődött az eset: a kolleganőmhöz vittem el, akinek van egy 14 hónapos kisfia, és egy három éves kislánya. Ivett ahogy odaértünk rögtön sírni kezdett, de a kislány beszélgetése hangja megnyugtatta. Azonban a picitől megint rettegett. A három éves kislány felé megnyílt(megérintette, nevetett vele stb), ha egy kicsit nehezen is, de a kicsitől ismét sírt, alig lehetett megnyugtatni. Babákkal nem nagyon találkozott, a fent említett gyerekekkel kb. fél évesen, de akkor is megijedt a kicsi közeledésétől. Nem értem, hogy a nagyobb gyerekek nem okoznak problémát de a vele egykorúaktól fél. Sok minden más félelme is van, seprű, hajszárító, na és persze nagyon anyás is, de azért ilyen rettegést nem tapasztaltam nálla egyébb élethelyzetekben.
        Hogyan segíthetnék a kislányomnak ezt a félelmét leküzdeni? Vigyem babafoglalkozásokra?
        Szeretném a segítségét kérni, hogyan kezeljem ezt a helyzetet.
         
        Köszönettel!
        Marótiné Nikolett

        WEBBeteg szakértő válasza a szorongás témában

        Kedves Nikolett!


        Azt hiszem, a kicsi a szorongásait vetíti ki a pici babákra.
        Tehetetlenek ők is, mint amilyennek ő érzi magát belül. Persze, nem tudatosan megfogalmazva mindezt.
        Egyéb félelmei a zajtól, vagy bármi mástól is azt jelzi, hogy szorongó, félelmeket hordozó gyerekről van szó, melyhez az orvosi élmények is hozzájárulhatnak.
        Határozott, következetes, szeretetteljes viselkedéssel tudnak neki biztonságérzetet nyújtani.
        Ne ijedjenek meg ettől, mert ha önök is szorongást sugároznak, ő is átveszi azt.
        Az ilyen kis gyereknek minél kevesebb ingerre van szüksége, szeretik az állandóságot, az ismétlődő dolgokat, mert ezek nyugalmat adnak.
        Így nem javaslom a baba-játszót sem még.

         

        Üdvözlettel: Kazimir Ágnes, pszichoterapeuta


        WEBBeteg Szerkesztőség
        Orvos Itt kérdezhet

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-25 14:20:52; Megválaszolva: 2011. szeptember 19., 09:38

      • Kérdések és válaszok a témakörben: