• 16 hónapos kisfiú magatartása

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő!

        16 hónapos kisfiam, Peti viselkedésével kapcsolatban írok Önnek.
        Mivel Peti édesapjával nem élünk együtt, gyakorlatilag egyedül nevelem őt, illetve anyukám segítségével. Mivel ő vidéken lakik, kertes házban, nagyon sok időt töltöttünk/töltünk nála és nagyon szoros kapcsolat alakult ki a nagymama-unoka között. Én ennek egyrészt örülök, mert látom, mennyire szeretik egymást, de sokszor ez a nagy ragaszkodás már terhes, anyukám semmit nem tud tőle csinálni, mert ha anyukám is otthon van, akkor Peti percenként csimpaszkodik a lábába, csak vele akar elaludni, ha kimegy a szobából, akkor sír, hisztizik. Néha, mikor éjszaka felébred, akkor csak őt szólongatja. Ilyenkor én nem nagyon kellek neki, ha anyukám ott van vele, én bárhová bármennyi időre eltűnhetnék, nem zavarja. Persze amikor a mi otthonunkban csak mi ketten vagyunk, akkor nincs ilyen probléma, jól elvagyunk, de azért gyakran emlegeti a mamát. Ilyenkor elmondom, hogy mama elment vonattal és ez legtöbbször elég a megnyugtatására.

        Most viszont hónapokra oda fogunk költözni anyukám házába, mert vissza kell mennem dolgozni és ő fog vigyázni Petire. Mire számíthatok? Ez a ragaszkodás még erősödni fog? Kell-e emiatt aggódnom, vagy ez normális? Rossz anya vagyok, hogy hozzám nem ragaszkodik (annyira)? Ősszel szeretném bölcsibe járatni ill. addig is szeretnék egy pótnagymamát is, hogy anyukám néha el tudjon szabadulni, de félek, elfogad-e vajon mást is és fog-e menni a bölcsibe szoktatás, ha ennyire kötődik a nagymamához?

        Sajnos Peti egyébként is nagyon hisztis, türelmetlen, állandóan igényli a foglalkozást, nem nagyon játszik egyedül, etetni is csak szórakoztatás mellett lehet rendesen, olyan rövid időn belül elunja az egy helyben ülést. Napjában többször hisztizik, igaz, ezek csak pár percig tartanak és könnyen el lehet terelni a figyelmét, de azért nagyon zavaró, hogy a legkisebb dolog miatt (pl. nem sikerül valami a játékban, le kell feküdnie pelenkacseréhez, nem tudok rögtön ráfigyelni, elveszek egy veszélyes tárgyat, stb...) is "kiakad", ilyenkor toporzékol, lefekszik a földre, néha saját fejét üti, máskor csípni próbál. A hisztik különösen fáradtságkor jönnek elő. Hogyan kezeljen helyesen ezeket a helyzeteket? Hogyan lehetne egy kicsit türelemre tanítani?

         

        Azért le kell írnom, hogy Peti nagyon értelmes, okos gyerek, amennyire meg tudom ítélni a fejlődése korának megfelelő, ügyesen mozog, kezd beszélni, barátságos az emberekkel, néha már keresi más babák társaságát és a gyakori hisztiktől, nyűgösködéstől eltekintve vidám kisgyerek. Úgy gondolom, kiegyensúlyozott légkörben élünk, én eddig csak vele foglalkoztam napi 24 órában, csecsemőkorában sem hagytam sírni. Nagyon sokat sétálunk, járunk játszótérre, megpróbálom ismerős gyerekekkel összehozni (sajnos a baba-mama klub nem nagyon tetszik neki, de barátnőim gyermekeivel elvan, bár nem játszanak még együtt).

        Előre is köszönöm a választ, tanácsokat.

        Vera

        WEBBeteg szakértő válasza a gyermeknevelés témában

        Kedves Vera!


        A pici fiúnak nagyon jó, hogy számíthat a nagymamájára, és önre is. Egy kisgyereknek ez a legfontosabb. Semmi baja nem lesz ebből.
        Nem kell pótnagymama amíg a valódi is szeretettel vállalja őt.
        Talán még a bölcsi se aktuális.
        Az, hogy nyugtalan, sírós, földre vágja magát, labilis- azt jelzi, hogy valami miatt bizonytalan, kapaszkodik abba, akitől a biztonságot adja neki.
        Biztosan hatott rá sok minden, akár a párkapcsolatuk alakulása, az apuka hiánya, és sok minden egyéb is.
        Következetesen, szeretettel, türelemmel vegyék körül.
        Ha a tünetei nem szűnnek, érdemes gyermekpszichológussal átbeszélni mindezeket.

         Kazimir Ágnes gyermekpszichológus

         


        WEBBeteg Szerkesztőség
        Orvos Itt kérdezhet

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-21 22:56:13; Megválaszolva: 2011. szeptember 16., 10:41

      • Kérdések és válaszok a témakörben: