3 éves kisfiú nem alvása és nagyon ijesztő hisztijei

Kedves Doktornő!

Elég összetett problémánk van-sajnos.
Kisfiam, Botond 3 éves lesz, kistestvére, Bendegúz 1 éves lesz. Botond elég akaratos kisfiú, amit eddig tudtunk kezelni, néhány hisztin kívül nem voltak különösebb dühkitörései. Az altatással voltak problémáink, szerintem innen indult az egész-mostanra nagyon elfajult helyzet. Először az éjszakai altatás nehezült meg, nehezen aludt el, majd éjjel átjött hozzánk. Akkor már 7 hónapos terhes voltam. Aztán ez meg is maradt. A kicsi születése eleinte nem okozott benne akkora traumát (látszólag) , hogy kivetítse ránk vagy a kicsire. Persze amikor átölelte vagy odament hozzá, a szavaiban hallottuk, hogy a "de szeretlek" kifejezés tele van gyűlölettel...olyan gunyoros, elváltoztatott hangú volt... Azonban amikor 6 hónapos lett Bendegúz, akkor kezdődtek a komolyabb gondjaink. Egyre féltékenyebb lett Bendegúzra, ráült, megrúgta, ráütött, nekidobta a játékait. Nem lehetett egyedül hagyni őket 1 percre sem. Aztán jöttek a délutáni altatások. Nem volt hajlandó aludni délben, bevetettem egy csomó tippet, hogy kitoltam az elalvás idejét, jól megebédeltettem, ebéd után játszottunk még, meséltem, stb. stb....de nem használtak. Viszont du. 4-5 körül álmos volt, olyannyira, hogy pl. buszon egyből elaludt. Ha hagytam aludni ilyenkor, akkor este 10-kor még rohangált a lakásban, 11-nél hamarább nem aludt el. Ez sem volt jó megoldás, mert reggel nem kelt időben, hanem már volt, hogy 10-kor ébredt. Akkor elkezdtem reggel költeni fél8-kor, hátha kifárad délre, és elalszik. De nem. Most már nem is erőltetem, ugyanis amikor több pszichológustól azt olvastam, hogyha du. még elálmosodik a gyerek, akkor még szüksége van az alvásra du, ezért mindent megtettem, hogy aludjon, kínkeservek között. Volt, hogy másfél-két óra alatt aludt csak el, addig mese, hiszti, ordítás, rugdosás, és legfőképp a szemembe röhögés volt a válasz....ettől nagyon kikészültem, és bevallom 4 alkalommal rá is ütöttem, amikor már engem bántott. Szó szerint féltem tőle, mikor üt meg. Tudom, a legrosszabb volt, hogy én visszaütöttem, de nagyon gyenge voltam. Mivel rengeteg dolgot kipróbáltam, és semmi eredménye nem volt, már magam sem tudtam, hogy mit tegyek. Végül feladtam...nem bírtam, hogy ezt csinálja velem. A kicsi közben hol sírt, mert álmos volt, de nem tudtam elaltatni Boti ordítása közepette, vagy játszott, ami zavarta Botit (megértem) , vagy az ordítás ébresztette fel a kicsit. Kb. 2 hete nem alszik délután, persze fáradt már 5 körül, de akkor sem hajlandó elaludni.
Kb. egy hónapja történnek még nagyon durva hisztik. Ez úgy kezdődik, hogy pl. kér enni. Adok neki a tányérjában. Közli, hogy neki nem abba kell, hanem egy másikba. Megkérdem, melyikbe kéri, erre rámutat egyre. Abba adom, és közli, nem abba kéri. Aztán jön a "szomjas vagyok, anyuci, állj fel és adj nekem inni". Adok, erre közli, hoyg "de nem abba a pohárba hanem abba..." és már hisztizik is. Ilyenkor megmondom neki, hogy ne válogasson, abba adom, a mibe eddig is, tessék meginni. Akkor ordít tovább és folyamatosan parancsokat osztogat, hogy hova menjek, mit csináljak, miben mennyi ezt vagy azt adjak neki, stb, stb. Ez enegm nagyon zavar, mert úgy vélem, a szülő annyi tiszteletet minimum megérdemel, hogy a gyereke ne úgy kezelje, mint egy kutyát...és mindegy, hogy mondom, nem használ neki, mert csak ordít, mint a sakál....teljesen behergeli magát, és nem tudom megnyugtatni. A fejét a földbe veri, csapkolódik, borzasztó látvány. Látom, hogy neki is rossz ez, de nem tudja abbahagyni, csak amikor már elfárad. Vagy akkor, ha vmi kizökkenti belőle. De ez sose ugyanaz a dolog, mert a figyelemelterelés nem működik, többször peóbáltam. Sőt, mondhatom, ha 10 féle módszert nem próbáltam ki nála, akkor egyet sem. Hiszijét nem vettem figyelembe, mesét olvastam, mondókáztam, hisztiszoba, megmostam az arcát vízzel (nem nyomtam a csap alá...! ) , magamhoz öleltem, stb, stb, de semmi eredmény. Egyszerűen nem tudom, mit tehetnék, mára teljesen tanácstalanná váltam. Biztos sok mindent elrontottam a nevelésében, hiszen ez nem lenne, ha jól csinálnám. De szeretném, ha visszakaphatnám a hisztik nélküli kisfiamat, mert ha ezek a hisztik nincsenek, egy nagyon jó humorú, nagyon okos, kedves kisfiú. A hisztikről azt tudni kell, hogy fél órától akár két óráig is eltarthatnak. És a sorok olvasása után lehet, hogy hihetetlen, de szerető családban élünk, a párom is és én is imádjuk a gyerekeinket, sokat vagyunk együtt, játszunk, beszélgetünk, sétálunk. Nem néznek tv-t, csak ha egy kedves mese van benne, vagy természetfilm esetleg a Discovery-n a "Hogyan készült" c. dokumentumfilm. De ezek egyike sem  mindennapos.
Nem tudom, mikor rontok a helyzeten: ha a hisztit megelőzendő, egyből ugrok, ha kéri, ha kicserélem a poharát, amikor utasítgat, vagy ha figyelmen kívül hagyom és nem engedek-hiszen az a víz mindegyik pohárból ugyanolyan ízű...és a hiszti után érdekes, megissza  vizet a "nemakarom" pohárból is szívfájdalom nélkül, és még mondja is, hogy jó volt. Mikor teszek jót? Minek engedjek?
Kérem, ha tud, segítsen nekem, hogy mit tudnék még megtenni annak érdekében, hogy egyikőnk se sérüljön tovább?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözletel: egy segítségre váró anyuka

WEBBeteg szakértő válasza hiszti témában

Kedves segítségre váró anyuka!

Botond átvette a hatalmat!

Márpedig egy 3 éves nem tud kormányozni!

Megijedt a saját hatalmától, a korlátok nélküliségtől, attól, hogy nem tudnak neki segíteni, nem mutatják meg neki, hol a határ, mit lehet tenni és mit nem.

Tele van indulattal, feszültséggel, agresszióval, félelemmel, szorongással. De nem csak ő, hanem ön is.

Apuka viselkedéséről és szerepéről a gyerekek nevelésében nem írt, pedig jó lenne, ha ő is tevékenyen részt venne a megoldásban! Elhangozhatna, hogy na, ezt nem engedem, anyáddal így soha nem beszélhetsz! Soha nem ütheted, rúghatod stb. mert nem engedem! És közben erősen megfogni őt...

Vannak dolgok, amelyeket meg kell Botondnak tanítani.Néhány a legfontosabbak közül:

1. Anyát nem bánthatod soha!

2. A kisebbet nem bánthatod, mert nem engedjük, hiszen nem tudja megvédeni magát!

3. A poharat kiválaszthatod, és abból ihatsz. Másból nem.

4. Szeretünk, és éppen ezért megmondjuk neked, mit szabad és mit nem.

5. A dolgoknak következménye van.

Ha ordít, rugdos, kineveti és ugráltatja magát, csak akkor működik, ha ön, önök ebben partnerek, ne haragudjék meg ezért.

3 éves...Kicsi még...Ugye meg tudja úgy fogni, hogy ne tudjon rúgni? És addig ne engedje el, amíg rúgni akar. Tanítsa meg neki, hogy ön az erősebb.És főleg, fontos, hogy ezt ön is elhigyje magáról...Önbizalom kell, hit abban, hogy jól csinálja!

A férje segítsen ebben!

Vannak gyerekek, akik nem alszanak.Nem baj, csináljon mást, de egy kicsit pihenjen közben.Egyedül!

Este akkor van fekvés, amikor a mama/papa mondja!

Békés, jó, mesélős hangulatot ha elront, akkor legyen következménye! Csak így tudkja megkülönböztetni, mi a jó, mi a rossz, mit lehet és mit nem!

Ha kineveti magát és ez fáj, mondja meg neki.Így: Ez fájt, kisfiam. Azzal teheted jóvá, ha abbahagyod! Hagyja ott.Ha ordít, ha nem.

Következetesség, magabiztosság, önbizalom, türelem, szeretet, de ha kell, büntetés is, jól érthetően kimondott nem! - egyebek mellett ezek a nevelés eszköztárai.

Most tanulja az életet, önöktől.Önök pedig a szülőséget, tőle, tőlük. Segítsenek neki, elakadt, rossz irányba indult azzal, hogy hagyták, hogy észrevétlenül átvegye a hatalmat.Vegyék vissza tőle, mindenkinek így lesz jó.

A nagyszülök is alkalmazkodjanak mindehhez, ne tegyenek keresztbe...

Sok sikert! Jlezzenek vissza, hogy alakulnak a dolgok!

Üdvözlettel:

Kazimir Ágnes

Jelzze vissza, hogy alakulnak a dolgok!

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2009. február 18., 17:52; Megválaszolva: 2011. szeptember 06., 16:27
Kérdések és válaszok: Csecsemőgondozás, gyermeknevelés
Hiszti
Tisztelt Doktor Úr / Nő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy hogyan neveljem nemsokára 3 éves kislányomat, teljesen tanácstalan lettem. A...
Idegroham?
Kislányom mindig élénk, színes egyéniség volt. Kb. 2 hete elviselhetetlenül érzékeny, hol fázik, hol túl melege van. Rettenetes kitörései vannak...
3 éves kislányommat hogy tartasam...
Kislányom 3 éves lesz nyáron. 1 éve jár bölcsödébe, ott nagyon verekedős, hisztis. Ok nélkül odacsap a többi gyereknek. Pedig szereti Őket. A...
Dackorszak
Tisztelt Doktor Úr / Nő! Azzal a kéréssel fordulok Önhöz, hogy tanácsot szeretnék kérni, hogyan kezeljem 2, 5 éves kislányomat, aki most a...
9 èves nem alszik egyedül
Jó napot. Az első lányom amikor megszületett külön szobába mentem az apjától. Apa 3 műszakba járt dolgozni, ezèrt úgy gondoltuk így jobban...