Hogyan szokjunk le a bébiételről?

Kisfiam, aki már 22 hónapos, a mai napig nem hajlandó átállni a mi "felnőtt" étkezésünkre. Egyszerűen nem kíván meg semmit, amit mi eszünk, sőt sokszor hisztériásan sírva fakad, ha asztalhoz akarom ültetni, és már ránézésre elutasítja az ételt. Sokáig türelmesen vártam, hogy megunja a bolti bébiételeket, de nem változott semmi. Levesek és főzelékek szóba sem jöhetnek nála, ha én készítem. Legfeljebb néha megeszeget valami szilárd, kézbe fogható ételt. Próbálkoztam már azzal is, hogy egyszerűen nem adtam neki bébiételt. Ennek az lett az eredménye, hogy hetekig éhezett. Ezt nem bírtam lelkileg tovább csinálni, mert őt is, engem is nagyon megviselt a dolog. Nem tudom, hol rontottam el. Pici korában megette az általam főzött főzelékeket is - kb. 1 évesen kezdte elutasítani. Étvágya amúgy van (jön a tányérkájával, és tudtomra adja, hogy éhes), csak nagyon nehéz olyat főzni, amit megenne. Az utóbbi napokban ugyanis már a bébiételeket is többször elutasította. Nem tudok beletörődni, hogy nem tudok számára kiegyensúlyozott táplálkozást biztosítani. A gyümölcsöket is néha napokig elutasítja.

WEBBeteg Szakértő válasza bébiétel témában

A gyermekek sokáig idegenkednek a mi ételeinktől, úgymond a felnőtt ételtől. Sokszor meg sem kóstolják, mert a küllemük sem szimpatikus nekik. Azt hiszem, a türelem sokat segít. Próbáljon meg valamit adni neki és ha nem megy, kb. 3 hét múlva próbálja meg ismét. Közben ne lássa Önön a kicsi, hogy Ön türelmetlen. Érdemes még az ételeket kisebb darabkákra törni vagy csak keveset rakni a kis tányérjába a mi ételünkből, csak pár falaltot. Vagy a bébiételbe belecsempészni pár falatkát, majd egyre többet. Egy másik trükk, hogy ha meglát egy ételt mondjuk rántott húst és ő nem szereti, de mondjuk szereti a rántott padlizsánt csak most mondtam egy példát, akkor mondjuk neki, hogy ez rántott padlizsán. Tudom nem szép dolog nem igazat mondani a kicsinek, de ilyen trükkökkel meg lehet kóstoltatni az ételt a kicsivel sőt még jóízűen meg is eszik. Nekik ez a jótékony füllentés még fel sem tűnik, miközben még jól is laknak. Ha viszont már bébiételt sem akar enni, akkor érdemes a gyermekorvosukkal megvizsgáltatni, nincs-e egy kis megfázás, húgyúti fertőzés, vérszegénység stb. a háttérben. Tisztelettel: Dr. Balogh Andrea gyermekorvos

Megválaszolva: 2011. augusztus 30.

Kérdések és válaszok: Csecsemőgondozás, gyermeknevelés

Választható védőoltás
Tisztelt Doktornő! 3 hónapos kislányomnak szeretném beadatni a Bexsero oltást. Mi ezzel az oltással kapcsolatban az Ön tapasztalata? Kell e aggódni...
Elhúzódó hőemelkedés lehetséges okai
Kedves Doktornő! Gyermekünk 4 hónapos., Mintegy 15 napja van makacs hőemelkedése, testhőmérséklete szinte folyamatosan 37,2-38 C fok között van (a lázadatok...
3 éves kis fiu
Kedves Doktornő, 3 éves kis fiam véreredményében az érték MONO% mellett 14.5 , mire utal ez? Látta háziorvos de nem mondod semmit .
14 hónapos baba rázza a fejét
Kedves Doktornő! 14 hónapos kisfiam nem rég kezdte, hogy különböző hanghatásokat hallván (mosógép, turmix, sziréna) fejét rázni kezdi jobbra, balra, mintha...
Sirva eszik 4 honapos Kislányom és nem...
Jó napot kívánok. Van egy 4 honapos kislányom . Tápszeres babám . Lassan 2 hónapja sirva eszi a tápszert és nem fogadja el az adagját utóbbi időben azt vettem...
BCG oltás helye
Tisztelt Doktornő! A kisfiam 3 hónaposan kapott BCG oltást, majd kb. 4 héttel később a karján megjelent egy kis piros pont, ami egyre nagyobb lett. Most (kb. 9...