• Mit tegyek, ha a gyermekem alvászavarral küzd?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        5 éves kislányom az utóbbi időben (mióta nyáron kifestettük a szobáját, átrendeztük, új ágyat kapott, mindezt persze az ő tudtával, ő kérésére kiválasztott emeletes ággyal) nem akar elengedni altatáskor maga mellől. Elolvassuk a mesét, (elkövettem azt a hibát, hogy odafeküdtem mellé, hogy érezze magát biztonságban) és ha elaludt lemásztam, de abban a pillanatban felébredt, és pillanatokon belül pszichésen hányást produkált. Ha a mi szobánkban van simán elalszik a mi ágyunkban, akkor is ha én ott vagyok vele a saját ágyába, de legyen vele valaki. Tény és való, hogy az utóbbi időben túlestem egy vetélésen, amit biztosan érzett ő is, és próbáljuk feldolgozni, de kérem segítsen, milyen módszerekkel lehet a problémát megoldani. Van kislámpa a szobában, megbeszéltük hogy égve marad, de kiderült, hogy nem az a baj. Beszélgettünk vele erről, mert nagyon értelmes kislány, de kezdek elkeseredni.

        WEBBeteg szakértő válasza a alvászavar témában

        Való igaz, a gyerekek megérzik, ha baj van, ha nyugtalanság van a levegőben. Szeretik az állandóságot, a biztonságot jelenti nekik. Úgy tűnik, az önök kicsijével is ez a helyzet. Nem lesz semmi baj, nem szokik hozzá, ha megbeszélik vele, hogy akár az apukával felváltva, de itt lesznek vele, amíg elalszik, amíg ennek szükségét látják.

        Nem követett el hibát, azzal, hogy mellé feküdt! Este próbáljanak vele a fürdésnél együtt lenni, akár együtt is lehet, a vízben játszani, pancsolni, közben ha úgy adódik, beszélgetni is.
        Öltözéskor át lehet masszírozni őt levendulás testápolóval, olajjal. A fürdővízbe is lehet tenni pár csepp levendulaolajat, az relaxál, nyugtat. Ön is kipróbálhatja.

        Fürdés után lehet gyertyát is gyújtani, nézegetni a fény játékát és elmesélni, kinek mi jut eszébe róla, közben... akár hármasban is az apukával.

        Lényeg, hogy békés, nyugodt, biztonságot sugárzó állapotban kerüljön az ágyba.

        Kívánom, hogy mielőbb nyugodjanak meg mindannyian.

        Üdvözlettel:
        Kazimir Ágnes gyermekpszichológus


        WEBBeteg Szerkesztőség
        Orvos Itt kérdezhet

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-10-29 15:24:22; Megválaszolva: 2011. augusztus 11., 19:15

      • Kérdések és válaszok a témakörben: