A többnyelvű gyerek hátrányos helyzetű is lehet?

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Kicsi fiam 17 hónapos. Sajnos bármennyire szeretnénk, még nem akar beszélni. A saját halandzsa nyelvén igen beszédes, úgy artikulál, mintha beszélne, de ha arra akarjuk tanitani, hogy mami, papi stb, nem igazán érdekli. Nem mond szavakat, ha valamiért lelkesedik, azt mondja, zez, ezt valamikor 10-15ször is ismétli. A dolgokra rámutat, de mindennek zez a neve. Szerintem a többnyelvű környezet is megneheziti a dolgát. A férjem és én nem beszéljük egymás nyelvét, angolul társalgunk... A kisfiunk igy 3 nyelvet hall, mert az apja nem hajlandó lemondani arról, hogy a napi 2 órában amit együtt töltenek, ne beszéljen neki a saját nyelvén. Ön szerint összezavarhatja ez a gyereket annyira hogy évekkel később szólaljon meg mint a társai? A meséket angolul nézi, az utcán - minden nap sétálunk és vásárolunk - és tőlem magyar szót hall, aztán minket a férjemmel angolul, már amikor épp nem kettesben vannak apa és fia... Sajnos a gyerekorvossal se túl jó a viszonyunk, és már attól rettegek, mikor küldi a gyerekemet valami gyógypedagógushoz - mert nem beszél - vagy ne adj isten, kisegitő óvodába/iskolába. Pedig a kisfiam NEM értelmi fogyatékos. Szellemileg teljesen a korabeliek szintjén van, okos, vidám, kiegyensúlyozott kisgyermek. Csak éppen más, mint egy egynyelvű gyerek. Ön szerint változtatnunk kellene valamin, hogy ne származzon hátránya az életben és hogy elkerüljük a speciális iskolát? Annak idején engem is oda akartak küldeni. Ha a szüleim engedelmeskednek az óvónőimnek, ma egy szellemi fogyatékosként kezelt rokkantnyugdijas lennék, nem egy 2 idegen nyelvet beszélő diplomás anyuka. Ennyire nem tisztelik ebben az országban, ha valaki különbözik a többiektől, sajnos. Válaszát előre is köszönöm és szép napot! Tisztelettel,

Legfrissebb cikkek a témában

Kovács Piroska válasza a beszédfejlődés témában

Kedves Anyuka, A többnyelvű környezetben cseperedő gyermekek beszédindulása általában mindig később történik, hiszen két vagy több nyelven kell kódolnia a hozzá beérkező információkat. A gyermek értelmi képességét egyébként sem a beszédkészsége határozza meg, hiszen vannak nonverbális tesztek, amivel jól fel lehet térképezni a gyermek kognitív működését. A saját maga megnyugtatása végett azt tanácsolom, hogy vegye fel olyan logopédussal a kapcsolatot, aki kicsi gyerekek beszédindítására szakosodott és konzultáljon a gyermekével kapcsolatos konkrét kérdéseiről. A szakember a megnyugtatáson túl segítséget is nyújthat Önöknek, amennyiben egyáltalán bármi teendőjük adódhat, bár szerintem semmiről nincsenek még elkésve... Üdvözlettel: Kovács Piroska pszichológus www.pszichoszerviz.hu

Kérdés: 2014. május 07., 16:11; Megválaszolva: 2014. május 13., 00:41
Kérdések és válaszok: Csecsemőgondozás, gyermeknevelés
Lassú gyarapodás az első 2 hónapban
éretlen csípő
Újszülött ,D vitamin szedés.
Mi az oka?
Nem gagyog a baba