Szoptatás alatti gyógyszerszedés

Lányom lába viszeres, terhessége alatt Detralexet szedett. Egy hónappal ezelőtt megszült, orvosa azt mondta, hogy továbbra is szedheti a gyógyszert. A Detralexhez csatolt tájékoztatóban viszont azt olvastuk, hogy szoptatás alatt nem szedhető. A mai nappal abbahagyta a gyógyszer szedését, de kétségbe vagyunk esve, hogy az eltelt egy hónap alatt, amig szedte, okozhatott-e bármiféle károsodást a kisbaba szervezetében. Nagyon várjuk a Tisztelt Doktor/Nő válaszát, addig is abban reménykedünk, hogy kisfiunk egészsége nem károsodott.

Svábhegyi Gyógyintézet válasza gyógyszerszedés témában

Kedves Nagymama!

Azt hiszem, megnyugodhat a Detralex szedése miatt. Pontosan idézem a gyógyszer leiratából: "4.6 Szoptatás: A készítmény anyatejbe való kiválasztódásáról nincs adat, ezért a szoptatás alatt a gyógyszer szedése nem ajánlott."

Tehát nem arról van szó, hogy a gyógyszer veszélyes lenne a csecsemőre, még csak nem is tilos a szedése, hanem egyszerűen nem ajánlott. És nem azért nem ajánlott, mert káros lenne, hanem mert a gyártó cég nem tesztelte szoptatós anyákon és csecsemőkön. Tehát minden további nélkül elképzelhető, hogy ez a gyógyszer teljesen ártalmatlan a kisbabára, de a cég nem vállal ezért felelősséget. Tehát én még azt is megkockáztatnám, hogy ha lányának szüksége van a gyógyszerre, akár szedheti is tovább. Minimális azoknak a gyógyszereknek a száma, amelyek az anyatejen átjutva a csecsemőt károsítanák, csak a legsúlyosabb daganatellenes készítmények és a központi idegrendszerre ható szerek esetében szokott felmerülni egyáltalán ez a probléma. de itt Önöknél nem ilyen gyógyszerről van szó.

Tehát javaslom, keressen fel lánya érspecialistát, és ha az szükségesnek látja a Detralex szedését, akkor én sem ellenezném azt.

Üdvözlettel: Dr. Hacsek Gábor Ph.D gyermekorvos, Svábhegyi Gyógyintézet,

Kérdés: 2012. november 22., 17:37 ;Megválaszolva: 2012. november 28., 09:55
Kérdések és válaszok: Csecsemőgondozás, gyermeknevelés
9 èves nem alszik egyedül
Csecsemő beütötte a fejét
Kiságy, kutacs
3 hónapos kisbaba fogzás
Mi lehet a baja?
Jónapot! 18hónapos ikreim (vegyespáros) egyik napról a másikra heteket töltöttek ébren, egész nap visítanak, ordítanak.. Az elején azt hittem...