nyálkás széklet 11 hetes babánál

Tisztelt Gyermekgyógyász! 11 hetes kisbabám széklete többször nyálkát tartalmaz. A színe többször zöldesebb, mint tipikusan sárgás. Túrókás darabokat is tartalmaz, amit jónak gondolok. Volt egy széklettenyésztésünk két hete, rotavírus negatív, egyebet még nem tudok. Gyerekorvosunk 5 napig Normafloret adatott neki, ő vírusra gyanakodott, ugyanis nagyon fájdalmasan felpuffadt a hasa egyik este, meg kellett szélcsövezni és savanykás, erjedt sötétzöld széklete ürült a picinek. Amúgy a nyálkát én ennek előtte is többször láttam a székletében. Csak anyatejet kap, már babamosoly teát sem adok neki 2 hete, mert nem volt jobb tőle a hasfájása. Időnként szelek gyakrabban távoznak, erőlködik is rendesen, kevés vércsíkot is láttam már a nyálkás kakiban. Egyébként jól gyarapszik, jó kedélyű, láztalan, időnként hasfájós. Kérdésem, hogy mindez normális-e? Milyen korig fájdalmas ennyire szegény piciknek az emésztés (alvásból is megébred egy -egy pukira, de nem mindig)? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel Lackáné

Legfrissebb cikkek a témában

Svábhegyi Gyógyintézet válasza csecsemő széklete témában

Kedves Anyuka!

Kisbabájának a leírt tünetek alapján nincs semmilyen komoly betegsége. Hasfájós, aminek az az oka, hogy nehezebben emészti az anyatejet. A széklete azért ilyen változékony, mert az anyatej összetétele (pl. zsírtartalma) is változik. Savanykás, zöldes, nyálkás széklet elsősorban a túlzott zsírtartalom, ill. ennek nehezebb lebontása miatt keletkezik, és ennek következménye a fokozott gázképződés, ami haspuffadást, feszengést okoz. Ez kb. 3-4 hónapos korig áll fenn, utána magától is javul. Saját étrendjében csökkentse a zsíros ételek, és bizonyos fokig a tehéntej fogyasztását (jobb lenne, ha sima tejet nem, csak tejterméket fogyasztana) - ezt a székletben látott vércsík miatt látnám fontosnak, bár orvosi szempontból ez sem riasztó tünet, ha csak egyszer-egyszer fordul elő és kis mennyiségű. Kisbabájának a gázképződés ellen adhat Infacol cseppet, a hasfájás ellen pedig adhat napi egy kávéskanál Gripe Water-t (ez édeskömény kivonat)

Üdvözlettel:

Dr. Hacsek Gábor

Svábhegyi Gyógyintézet

www.svabhegy.eu

Kérdés: 2012. június 24., 22:58; Megválaszolva: 2012. június 28., 11:39
Kérdések és válaszok: Csecsemőgondozás, gyermeknevelés
3 hónapos kisbaba fogzás
Lassú gyarapodás az első 2 hónapban
éretlen csípő
Újszülött ,D vitamin szedés.
Mi az oka?