• Menjen-e bölcsibe?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Hölgyem/Uram, nagy dilemma előtt állok. Kisfiam nyáron lesz 2 éves, és felmerült az a dolog, hogy ősztől bölcsibe vinném. Nem anyagi kényszer miatt, hanem úgy érzem, hogy kissé fásult, türelmetlen vagyok attól, hogy kettesben itthon vagyunk, társasági, barátkozási lehetőségeink nagyon minimálisak, és ez (hogy én fásult vagyok) talán a kisfiamnak sem tesz jót. Még kérdéses, hogy felvennék-e egyáltalán, mint ahogyan az is, milyen lehetőségem lenne visszamenni dolgozni (részmunkaidőben mennék csak). Kisfiam aranyos, kiegyensúlyozott gyerek, de még nem beszél, evésben elég önállótlan még, és nehezen nyit új dolgokra, és kicsit megszeppen más gyerekek társaságában, inkább elvonul, tárgyakkal jobban szeret bogarászni. Ami engem illet, vonzana nagyon az, hogy mindkettőnknek ingergazdagabb napjaink lehetnének (ha itthon vagyunk, elég intenzíven igényli, hogy kommunikáljak, játsszak vele, amiben én nem tudok mindig lelkes partner lenni), de emellett nagyon aggódom a kisfiam lelke miatt, úgy vagyok vele, hogy ha sérülne ezáltal, mert még nem érett rá, vagy mert nem alakulna ki kellő bizalma a gondozónő iránt, akkor inkább maradnék vele itthon még egy évig. Szeretnénk még egy gyereket, és ezért is érzem, hogy nekem jót tenne, ha előtte rövid ideig dolgozhatnék, és nem szakadnék ki a társadalomból hosszú évekre, de közben meg olyan nagy a lelkiismeretfurdalásom, és félő, hogy a dilemmáimat az esetleges bölcsibe menésnél a kisfiam megérezné, ez pedig biztos nem szerencsés. Mi a véleménye? Köszönöm válaszát.

        Dr. Veress Dóra válasza a bölcsőde, beszoktatás témában

        Kedves Anyuka! A legjobb megoldás az, ami mind az anyának, mind a babának jó. Ha ön úgy érzi, hogy már nincs türelme a kicsihez, vagy nem úgy foglalkozik vele, ahogy szeretne, akkor eljött az ideje kipróbálni valami mást. Ha emiatt lelkiismeretfurdalása van, akkor adja csak fél napos bölcsibe vagy kérjen meg valakit, hogy addig vigyázzon a kisfiára, amíg ön dolgozik. A lényeg, hogy döntse el, mit akar és ezt közvetítse a gyermek felé is. Készítse fel arra, hogy mi vár rá, és miért lesz ez neki jó, kezdje idejekorán bevinni a bölcsibe, szoktassa a gondozókhoz, ha lehetősége van, vigye gyakrabban gyerektársaságba. Ezek mindegyike azt szolgálja, hogy a lehető legkisebb traumával szokjon be a kisfia a bölcsibe, és önnek is fájdalom mentes legyen a dolog. Ha a gyermeke nem tud beilleszkedni, vagy azt veszi észre rajta, hogy nem érzi jól magát, akkor még mindig maradhatnak otthon.


        Kérdés: 2012. április 20., 16:30; Megválaszolva: 2012. április 20., 23:17

      • Kérdések és válaszok a témakörben: