Testvérféltékenység - Mit tegyek ellene?

7 hónapos ikreim vannak (egy fiú és egy lány) , érdeklődni szeretnék, hogy milyen tanácsai vannak annak érdekében, hogy a gyerekeknél ne alakuljon ki a természetesnél nagyobb féltékenység! Ha az egyiket ölbe veszem, a másik szemében már látszik ez az érzés, és egy kicsit tartok tőle.

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza testvérféltékenység témában

A testvérféltékenység témaköre sok és szerteágazó kérdést felvet. Elõször is, ne aggódjék!

Bízzon önmagában, és abban, hogy ikreinek meg tudja adni azt a figyelmet, törődést és szeretetet, amelyre vágynak, amire szükségük van! Ön jó anya.

A napi gondozásos feladatok mellett, érdemes odafigyelnie arra, hogy amíg az egyikkel foglalkozik, addig szavaival, mosolyával legyen kontaktusban a másik babával is. Elég az is, ha hangosan meséli, mint egy riporter, hogy mit csinál most éppen a "terítéken levő" picivel: "nézd, most fogom a kenőcsös dobozt, ezt a szép pöttyöset" - és felé mutatja - "és most bekenem vele az arcát, ahogy mindjárt majd a tiedet is...", stb.

Mindig úgy fektesse, ültesse őket, hogy a várakozó tesó láthassa, hallhassa magát, magukat. Érdemes tartalékolnia, sőt gyűjtenie olyan kisebb tárgyakat, pl. színes rongyocskákat, dobozokat, tégelyeket, amit akkor, újdonságként kap meg a sorára várakozó, amikor ön a másik babával van elfoglalva.

Ne aggódjon, ha kicsit nehezen fogadják el, hogy az anyukájukon osztozkodniuk kell! Néha sírnak, neheztelnek emiatt. Nem baj! Lényeg, hogy Ön tudja, hogy szereti őket és kitartásával, türelmével és szavaival, biztató mosolyával arra tanítja meg babáit, hogy "itt vagyok és szeretlek benneteket, bízhattok bennem, de én egy mami vagyok, ti meg ketten vagytok".

A kicsiknek meg kell tanulniuk születésük első percétől fogva, hogy vannak olyan dolgok, amelyeknek a kielégítése többé nem azonnal történik meg. Ez gyakran nem könnyű feladat, hiszen az anyaméhben minden szükségletük azonnal kielégült!

Ikreknél ez a kérdés azért nehezebb, mert egyszerre, egy időben két követelőző akaratot és vágyat kellene kielégíteni, és ez bizony a legjobb szándék ellenére sem megy. Kellő szeretettel és következetességgel a gyerekek könnyedén megtanulják a pár perces várakozást és azt, hogy addig más foglalatossággal lekössék magukat (erre kellenek a gyűjtögetett apróságok) .

Mindig váltogassa a sorrendet, mikor melyik gyerekkel kezdi például a tisztába tevést, vagy bármit.

Sok örömöt kívánok mindannyiuknak!

Üdvözlettel:

Kazimir Ágnes, gyermekpszichológus

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2008. április 02., 14:52; Megválaszolva: 2011. július 27., 17:33
Kérdések és válaszok: Csecsemőgondozás, gyermeknevelés
Hogyan kerülhető el illetve...
Tisztelt Doktornő/Doktorúr! Kisfiam 28 hónapos lesz mire megérkezik a kistestvére. Szeretnék tanácsot kérni, hogy hogyan kerülhető el illetve...
Testvérféltékenység
Kedves Doktorno / Doktorur 3 es fel eves kislanyomnak kistestvere szuletett, aminek nagyon orult. Am viselkedeseben nagy valtozasok lettek, amit nem tudok...
Viselkedési problémák
Tisztelt Pszichológusnő!   Számomra nagyon súlyos problémával fordulok Önhöz és kérem segítségét. Lányom 3-, Fiam 2 éves lesz...
9 èves nem alszik egyedül
Jó napot. Az első lányom amikor megszületett külön szobába mentem az apjától. Apa 3 műszakba járt dolgozni, ezèrt úgy gondoltuk így jobban...
Csecsemő beütötte a fejét
Ma reggel leesett az ágyról (kb 60cm esett,parkettára) az 1 hónapos kisfiam. Ahogy leesett rögtön sírt, de megtudtuk nyugtatni. Szerintem a fejét...