• Gyermeki szokások

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        A gyerekeknél van korhatár ameddig normális az, ha elalvásnál, vagy álmosság esetén az orrocskáját simizi, illetve rágja a körmét, ha tvzünk? A plüssállattal alvás, a földön fetrengés unaloműzésként meddig normális? A cumizásra visszaszokás csak lelki ok miatt lehet? Ha a gyerek a szép ruhájában, harisnyácskájában a földön fekve, fetrengve nézi a tvt, de még kicsi, rászóljunk? Hétköznapi ruhában megengedhetjük? Meddig engedhetjük? A babakocsi használata meddig elfogadható normális körülmények közt? És az, ha megnézi a kicsi lány többször is az ajtót, hogy be van-e zárva, mert egyszer nyitva maradt az normális? Ha nem akar emiatt pszichológushoz menni, ráhagyjuk? Illetve, ha a 18 éves lány a plüsseivel alszik és néha szenved a földön rászóljunk? Mindenre legyen szíves választ adni! Várom válaszait és Köszönöm szépen!

        Dr. Veress Dóra válasza a szorongás témában

        Kedves Kérdező! Az elalvás előtti rutincselekvések (simogatás, ringatózás, kisállat ölelgetés) megnyugtatják a gyerekeket, segítenek ellazulni és elaludni. Ezek a kor előrehaladtával megszűnnek, mert a kisgyerek megtanulja, hogyan kell elaludni anélkül, hogy nyugtatná önmagát. Iskolás korra általában már eltűnnek ezek a cselekedetek, legfeljebb a plüssállattal való együttalvás marad meg. Ha nem így van, az szorongásra utal, ekkor érdemes pszichológus segítségét kérni. A körömrágás, a cumizásra visszaszokás szintén szorongsára utaló jel, ilyen esetben meg kellene keresni a prorbléma okát és azt megszüntetni, illetve szükség esetén külső segítséget is igénybe venni. A tévénézés mértékét csökkenteni kellene és jobb lenne, ha helyette közös programokat szerveznénk, hogy a gyermek a felesleges energiáit le tudja vezetni. Ebben az esetben nincs szükség a földön fetrengésre sem. Sajnos nem írta, hogy hány éves gyermekről van szó, de azt gondolom, hogy minden gyereket lehet fegyelmezni korának megfelelő szinten. Szép ruhában nem lehet a földön feküdni már 3 évesen sem, de ebben a korban még elfogadható, ha a gyerek a földön játszik. A babakocsit 2-3 éves kor körül már illik letenni. Tulajdonképpen ahogy megtanul járni a kicsi, egyre kevesebbet kellene használni a kocsit, illetve később kismotorral, triciklivel ki lehet váltani a babakocsit. 1.5 éves kor felett már csak akkor használjanak babakocsit, ha gyorsan kell eljutni valahova. Az ajtóellenőrzéssel alapvetően nem probléma, de a körömrágással és az alvási szokásokkal együtt már szükségessé tenne egy pszichológusi vizsgálatot. Ennek elvégeztetése nem a gyerek kívánsága szerint zajlik, hanem a szülő felelőssége megcsináltatni. 18 éves lányok alhatnak plüssállattal, és néha meg fekhetnek a földön, de ebben a korban már illene széken, fotelben ülni inkább.

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2012. március 01., 11:49; Megválaszolva: 2012. március 03., 00:19

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Orvos szakértő! Van egy 4 hetes kislányom! Szoptatni nem tudtam csak potolva tapszerrel, el is apadt a tej! Milumil HA starrtal kezdtuk táplálni! Nagyon mohón szívta a cumisuveget, ezért fuldoklott es felrenyelt, bukott meg orakkal az...