Gyermeknél a körömrágás.

Kívánok! Kérdésem a kisfiammal kapcsolatos akinél egy ideje észrevettem a körömrágást csak 33-honapos soha nemszopta az ujjait nemvolt cumink. Mese nézésénél, néha menet közbe is rágja.Lehet ez lelki vagy csak átvett rosz szokás, mert van a csaladban akitol ezt láthatta.Rászokok szolni vegye ki a kezecskéjét, vagy simogatással elvonom a figyelmet tole, de nemtudok mellette lenni álandoan.Erre kérnék tanácsot mit tegyek, hogy kezelheto foleg a kora miatt, vigyem el orvoshoz? Elöre is köszönöm a válaszát.:)

Legfrissebb cikkek a témában

Léder Rózsa válasza ujjszopás témában

Kedves Szülő!

Az Ön által felvetett mindkét ok lehetséges. A mesenézés közbeni körömrágás inkább amellett szól, hogy izgatottság, szorongás lehet a háttérben. Érdemes volna megfigyelni, hogy kisfia milyen más helyzetekben kezdi még rágni a körmét. „Unalmában”, vagy amikor valami izgalmat keltő helyzetbe kerül (pl.: társasjáték, verseny, várakozás valamire …) , esetleg nyugtalankodik valami miatt. Az ő korában leggyakrabban a közvetlen környezetében zajló olyan események miatt, amelyekre nyíltan nem tud, nem mer reagálni. Felnőttként hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az ilyen helyzeteket vagy nem is észleli a gyermek, vagy nincs akkora jelentősége. De a gyermekek azt másképp élik meg. Az így keletkezett érzelmi feszültség levezetésének eszközeként jelenik meg a körömrágás.

A leszoktatás kívánatos módja – ahogy Ön is teszi- a türelmes megnyugtatás, elterelés, mese -mondás. De az okok feltárása nagyon fontos, mert azok megszűntetése nélkül nem várható a probléma megoldódása. Ami még lényeges szempont, hogy ha az okok nem szűnnek meg, állandó „szokássá” válhat.

A háttérben meghúzódó okok feltárásához gyermekpszichológus segítsége szükséges.

A különböző szerek használata (ujjak bekenegetése) túl azon, hogy nem oldja meg az igazi problémát, további feszültségek forrásai lesznek.

Gyermekpszichológus felkeresését javasolva, mielőbbi rendeződést kívánva:

Léder Rózsa

Kérdés: 2012. január 15., 19:04; Megválaszolva: 2012. január 20., 10:24
Kérdések és válaszok: Csecsemőgondozás, gyermeknevelés
Gyerekkori ujjszopás
Kislányom szeptemberben 5 éves lesz és nagyon drasztikusan szopja az ujját, elsősorban alvás közben, de gyakran akkor is amikor fáradt. Szinte egész...
ujjszopás
Tiszelt Dr. Fáklya Mónika!   Két éves kisfiam napközben és lefekvéskor, alvás közben sokszor szopja az ujját, és ez miatt kiszáradt és...
9 èves nem alszik egyedül
Csecsemő beütötte a fejét
Kiságy, kutacs