• Gyermeknél a körömrágás.

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Kívánok! Kérdésem a kisfiammal kapcsolatos akinél egy ideje észrevettem a körömrágást csak 33-honapos soha nemszopta az ujjait nemvolt cumink. Mese nézésénél, néha menet közbe is rágja.Lehet ez lelki vagy csak átvett rosz szokás, mert van a csaladban akitol ezt láthatta.Rászokok szolni vegye ki a kezecskéjét, vagy simogatással elvonom a figyelmet tole, de nemtudok mellette lenni álandoan.Erre kérnék tanácsot mit tegyek, hogy kezelheto foleg a kora miatt, vigyem el orvoshoz? Elöre is köszönöm a válaszát.:)

        Léder Rózsa válasza a ujjszopás témában

        Kedves Szülő! Az Ön által felvetett mindkét ok lehetséges. A mesenézés közbeni körömrágás inkább amellett szól, hogy izgatottság, szorongás lehet a háttérben. Érdemes volna megfigyelni, hogy kisfia milyen más helyzetekben kezdi még rágni a körmét. „Unalmában”, vagy amikor valami izgalmat keltő helyzetbe kerül (pl.: társasjáték, verseny, várakozás valamire …), esetleg nyugtalankodik valami miatt. Az ő korában leggyakrabban a közvetlen környezetében zajló olyan események miatt, amelyekre nyíltan nem tud, nem mer reagálni. Felnőttként hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az ilyen helyzeteket vagy nem is észleli a gyermek, vagy nincs akkora jelentősége. De a gyermekek azt másképp élik meg. Az így keletkezett érzelmi feszültség levezetésének eszközeként jelenik meg a körömrágás. A leszoktatás kívánatos módja – ahogy Ön is teszi- a türelmes megnyugtatás, elterelés, mese -mondás. De az okok feltárása nagyon fontos, mert azok megszűntetése nélkül nem várható a probléma megoldódása. Ami még lényeges szempont, hogy ha az okok nem szűnnek meg, állandó „szokássá” válhat. A háttérben meghúzódó okok feltárásához gyermekpszichológus segítsége szükséges. A különböző szerek használata (ujjak bekenegetése) túl azon, hogy nem oldja meg az igazi problémát, további feszültségek forrásai lesznek. Gyermekpszichológus felkeresését javasolva, mielőbbi rendeződést kívánva: Léder Rózsa


        Léder Rózsa
        Szakpszichológus Itt kérdezhet

         Léder Rózsa
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2012. január 15., 19:04; Megválaszolva: 2012. január 20., 10:24

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Orvos szakértő! Van egy 4 hetes kislányom! Szoptatni nem tudtam csak potolva tapszerrel, el is apadt a tej! Milumil HA starrtal kezdtuk táplálni! Nagyon mohón szívta a cumisuveget, ezért fuldoklott es felrenyelt, bukott meg orakkal az...