• Beszédfejlődéi nehézség, autizmus lehet?

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Tisztelt weborvos! 23 HO-S kisfiam (38 hetre szuletett 2350 g-al, kisebb is a tobbi gyereknel meg most is), ugy velem, tarsaihoz viszonyitva kicsit lemaradott a beszedfejlodesben. Az eddigiek soran k.b. 20 szo korul gyult ossze, legtobb nem helyesen kifejezett( pl.ha= hab, haj, hal), de ezek kozil is keresre vagy 10 et hasznal, onalloan valamivel kevesebbet.Ha megkerem, h. nezze a szam es ismetelje, olykor probalkozik, de inkabb hummog ritmusosan, vagy a ket elso betut ismetli, tehat semmikepp nem tisztan mond. Amugy jar bolcsibe, mosolygos nevetos, puszilos gyerkoc, mutogatni is tud nehany mondokat.Van-e komolyabb okom az aggodasra, vagy csak keson ero tipus, neadj Isten, nem autizmusra utalo jel lehet? Elore is koszonom valaszat

        WEBBeteg szakértő válasza a logopédia témában

        Kedves Szülő! Valóban lehetnek egyéni eltérések a gyermekek fejlődésében ebben a kis korban. A gyermektől elvárni, erőltetni célzottan semmit sem kell. Azonban, ilyenkor célszerű megvizsgáltatni, hogy a gyermek hallása és beszédszervei épek-e. Sokat számít, ha ilyen kis korban kiszűrjük és megsegítjük őt. Javaslom, hogy keressenek fel audiológiai vizsgálat céljából gyermek fül-orr-gégészt, aki pl. a nyelvfék állapotát is megnézi, nincs-e letapadva, van-e szervi oka a nehéz hangképzésnek illetve, hogy jól hall-e a gyermek. Azonban azt is tudnunk kell, hogy bizonyos hangok ejtése ebben az életkorban még nem baj, ha nem tiszták, az óvodai életkor folyamán egyre kevesebb hangot fog cserélni és egyre több tisztább szava lesz. Azt javaslom, játékosan – mondókákkal, dalokkal „kérjük”, motiváljuk őt az ismétlésre, a közös beszédre. Az értelmi- és a mozgásfejlődéssel is összefügg a beszédfejlődés, így sok ugrálással, hempergéssel, forgással, mindenféle mozgással is töltsünk együtt közös időt! Játékosan lenyalhatja ajkairól nyelvével a tejszínhabot, mézet, pudingot. Utánozhatjuk az állatok, járművek hangját stb. Nézegessünk képeskönyveket és kérjük, hogy mutassa meg a képeken lévő tárgyakat. Játszunk sokat a kezekkel, gyurmázás, rajzolás sokat segít. Az autizmus – bár manapság elég széles körben használjuk e diagnózist – egy olyan rendellenesség, amelynek következtében általában a gyermekeknek a kommunikációs elmaradás mellett csökken a társadalmi érdeklődésük és egyéb eltérő viselkedésmintákat mutathatnak. Azt javaslom, hogy első körben a fül-orr-gégészeti vizsgálattal nézzék meg, hogy rendben van-e a beszédértés, majd ha még aggódik, ossza meg véleményét a gyermekkel foglalkozó bölcsődei nevelőkkel is. Ők hogyan látják a viselkedését, fejlődését?! Lehetséges, hogy csak több játékos beszédfejlesztés (mozgás- és értelmi fejlesztés) szükséges és beéri a többieket, hiszen kicsivel korábban jött és alacsonyabb is náluk így fizikuma is jelezheti, hogy még itt-ott fejlődnie kell. Ha továbbra is aggódik, keressenek fel személyesen és gyors gyógypedagógiai, logopédiai vizsgálattal megnézzük, hol tart a fejlődésben és mit tehetünk! Üdvözlettel: Szelényi Éva


        WEBBeteg szerkesztőség
        Itt kérdezhet

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2012. január 10., 14:20; Megválaszolva: 2012. január 11., 18:01

      • Kérdések és válaszok a témakörben: