Beszéd problémák

Kedves doktorúr/nő! Kisfiam 2 éves múlt, és még nem beszél, illetve halandzsázik, mutogat, artikulál. A házi orvos szerint nem süket, és szerintem sem. (hangokra figyel, hirtelen hangokra összerezzen) Megért mindent amit mondok neki, pl ha kérem tedd ide vagy oda, hozd csináld, ezek szépen érti, gyorsan is tanul, de valahogy nem beszél. Egyszer egyszer mintha szavakat is mondana, de lehet hogy csak én képzelem, nem tudom. A háziorvos szerint ne aggódjak, későn érő típus, beszéltem egy gyerekpszichológussal is, ős is azt mondta hogy nincs vele baj. Mivel kommunikál, és mindent megért. (elmutogatja a testrészeket, megismeri a tárgyakat, rámutat a kérdezett tárgyakra, személyekre...) Mit tehetek? Hogyan tudom elérni hogy esetleg többet beszéljen? Többen azt javasolták hogy ne értsem meg mit akar elmondani a nyelvén.... Fog valaha rendesen beszélni? Ha neurológiai problémái lennének az látható lenne? Olyat is hallottam hogy azok a gyerekek akik nagy traumán mennek keresztül a születésük alatt és után, jellemzően később érnek? (kisfiam anus atresia-val született 3szor operálták, mára semmi gondunk sincs) Járni is viszonylag későn kezdett 14 hónaposan, emellett 6hónaposan már mászott... Válaszát előre is köszönöm:

Dr. Veress Dóra válasza beszédfejlődés témában

Kedves Anyuka!

Egyelőre nincs oka aggódni, valószínűleg a gyermekénél a beszédfejlődés még egy kicsit várat magára. Biztató jel, hogy érti, amit mondanak neki, parancsokat végrehajt, tehát sem a hallásával, sem az értelmi képességeivel nincs baj. A halandzsázás jó, mert így tanulja meg a magyar nyelvre jellemző hangkészletet, amiből később szavakat tud építeni. Annyit tehetnének meg érte, hogy elviszik a gyermekneurológiára, ahol kizárják az esetleges idegrendszeri okokat, de ez inkább csak biztonsági intézkedés, semmint tényleges szükséglet. Emellett hagyják minél többet mozogni a kisfiút, mászókázzon, hitázzon, bukfencezzen, finoman bírkózzanak, hadd fejlődjön minél jobban a mozgása és ezen keresztül a beszéde. Teremtsenek neki lehetőséget arra, hogy rajzolhasson, gyurmázzon, vegyenek neki mágneses rajztáblát, amit később le lehet törölni és újra rajzolni, ezekkel a finom mozgásokat tudják fejleszteni.

Kérdezi, hogy esetleg hagyja-e figyelmen kívül a jelzéseit, és ezzel ösztönözze arra, hogy beszéljen? Én ezt nem javaslom, mert a jelenlegi helyzet is nagyon sok feszültséggel jár a kicsi számára. Vannak gondolatai, de nem tudja elmondani őket. Ha még a szülők részéről is nyomás nehezedik rá, akkor indulatossá, feszültté válhat. Ez több hisztibe és agresszivitásba torkollhat, szerintem nem érdemes ezzel próbálkozni.

Kérdés: 2011. december 02., 23:34 ;Megválaszolva: 2011. december 05., 23:40
Kérdések és válaszok: Csecsemőgondozás, gyermeknevelés
A többnyelvű gyerek hátrányos...
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Kicsi fiam 17 hónapos. Sajnos bármennyire szeretnénk, még nem akar beszélni. A saját halandzsa nyelvén igen beszédes, úgy...
Nem beszél a 2, 5 éves kisfiam!
Tisztelt Doktor Úr/Nô! Kisfiam decemberben lesz 2, 5 éves. A problémám, hogy nem akar beszélni. Magyaráz a saját nyelvén, gesztikulál, néha mondja...
Beszédfejlődés
Tisztelt Doktorúr/ Doktornő! Segítségét kérném, problémám a következő: 19 hónapos a kislányom, de a beszédfejlődése mintha késne. 10...
Beszéd problémák továbbra is
Kedves doktor úr/nő! Korábban már kérdeztem őntől és választ is kaptam a témában. DE szeretnék tovább tájékozodni. Most abban az állapotban...
27 hónaposan keveset beszél +1...
Előző kérdés folytatása: 27 hónaposan keveset beszél-című kérdésemhez jutott még eszembe pár kérdés: okozhatja e a kevés beszédet az ha a...