Gyermekkori étvágytalanság

Tisztelt Doktor! Kisfiam 3 éves és 16 hónapos kora óta nem eszik semmit kakaón kívül. Már naponta 1 másfél liter kakaót iszik meg. 103 cm magas és 15 kg.16 hónapos koráig anyatejes volt. Anyatej mellett néha evett gyümölcsöt, krumplipürét, csigatésztát, de most már semmit nem akar enni. 2 évesen csináltattam vérképet ami teljesen normális volt. Most ősszel kezdtük az óvodát, de az óvodában sem akar enni semmit. Naponta a kakaójába csepegtetek béres cseppet, + cebiont, valamint halolaj vitamint adok neki. Nem eszik se főtt ételt, se hideget, se péksütemény, se csokit, semmit csak kakaót. Próbáltam már nem adni neki kakaót, hogy majd éhes legyen, de akkor azt is elfogadja, majd éhesen akart volna menni aludni, de sajnáltam, hogy egész nap nem evett semmit, majd estére adtam neki kakaót, de persze előtt próbáltam volna adni neki levest, vagy húst vagy még további ételekkel is próbálkoztam, de azt mondta kisfiam, Köszönöm, de nem kérek semmit. Mit tanácsol, mit csináljak? Köszönöm válaszát előre is. Tisztelettel: Molnárné - aggódó anyuka

Léder Rózsa válasza étvágytalanság témában

Tisztelt Kérdező „aggódó anyuka”!

Sorait olvasva, első gondolatként az anyatejről való leválasztás körülményeit kellene ismernem. Ha jól értem, kisfia attól kezdve utasítja el a kakaón kívüli ételeket. Úgy tűnik, a kakaó anyatej- helyettessé vált számára, ami egyben anya pótlást is jelenthet.

Többet szeretne megtartani a számára feltétlen biztonságot nyújtó anyatejes helyzetből. Jó lenne tudni, milyen egyéb események zajlottak adott időben körülötte.

További szempontként gondolni lehet esetleges testi befolyásoló tényezőkre is, amelyek orvosi vizsgálattal tárhatók fel.

Pl.: íz érzékelési, rágási, szájüregi, nyelési nehézségek…

Ahogy írja, kisfia valójában nem jelez éhség érzetet. Ennek oka lehet az is, hogy a napi energia és vitamin szükséglete bőségesen

kielégített lehet mind a kakaó összetételéből, mind az ön által adott pótlások hatásából következően.

Javasolnám: próbáljon egy-egy kakaóadást kihagyni, lehetőséget adva az éhség érzet megjelenésére.

Keressék fel a gyermekorvost is, ahol remélhetőleg nem fognak elváltozásokat találni, de ennek kizárása fontos lépés.

Ezt követően személyes konzultációt gyermekpszichológussal.

Mielőbbi megnyugtató rendeződést. kívánva:

Léder Rózsa

Kérdés: 2011. november 06., 15:23; Megválaszolva: 2011. november 10., 13:02
Kérdések és válaszok: Csecsemőgondozás, gyermeknevelés
Mi lehet a baja?
Jó napot doktor úr/nő. Az a problémám hogy a kisfiam október 4.-én lesz 2 éves. Babaként és még olyan 1 éves koráig nagyon jó étvágya volt...
nem eszik a gyerekem!
Nagy bajban vagyunk. a 7 eves kislanyom etvagya 5 eve nagyon megromlott azota ahogy az apukajat elveszitette! Nagyon keveset eszik es minimalis dolgokat amit...
Van-e ok aggodalomra?
T dr.NŐ/UR! A 7hónapos unokám (aki egy nagyon nyugodt, jó alvó, nem sír szinte soha) eléggé keveset eszik.kb napi6-700gr-ot. Még szopik, de nem...
Étvágytalanság
Kislányom most 22 hónapos, sajnos mindig probléma volt az evéssel. Születése után sajnos nem tudtam szoptatni mert nem volt tejem, ezért tápszert...
9 èves nem alszik egyedül