• Állatkenőcsre allergiás bőrtünet

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Másfél hónapja a kiscicámnak be volt gyulladva a szeme, aminek kezelésére egy kenőcsöt kapott az állatorvostól. Ez felbontás közben ráfolyt az ujjamra. Utólag olvastam el a mellékelt leírást, amiben szerepelt, hogy bőrrel lehetőleg ne érintkezzen, mert allergiás contact dermatitis tüneteket produkálhat. Kb. 2 óra elteltével mindkét karomon kijött egy-egy viszkető folt, ami a napok múlásával csak növekedett. Háziorvoshoz mentem, remélve, hogy az előzmények alapján tud rá megoldást ajánlani. Kétszer voltam nála, kétféle kenőcsöt kaptam a foltjaimra, amik csak nőttek, semmit nem értek a kenőcsök, sőt addigra már a combomon is megjelentek a foltok. (Closanasol kenőcsöt is kaptam, amitől az egészen apró foltok még elmúltak, de a nagyobb, felhólyagosodottak nem.) Ezek után bőrgyógyászati szakrendelésre mentem, ahol a macska szó hallatán azonnal bőrgombának kategorizálták a tüneteim, végig sem hallgatva a "cica-kenőcs történetet". Csak gombára kaptam Terbisil tablettát és Pevaryl 1% krémet. Erre a krémre reakcióképpen látványosan elkezdtek nőni a foltok. Visszamentem a háziorvoshoz, hogy labor vizsgálatot kérjek, hiszen egyértelműen nem hatottak, inkább ártottak a gomba elleni krémek. Ő azt mondta, hogy nem kérhet labort, mert azt csak indokolt esetben lehet (szerintem másfél hónap után ilyen látványos és nem múló bőrbetegség már eléggé indokolttá tenné, főként, hogy a háziorvosnak ötlete sincs mi lehet ez), ezért felírt még egy Loratadin nevű gyógyszert, mostmár figyelembe véve az allergia lehetőségét is. Ez mellett orvosi javaslatra szedem a Terbisil tablettát is, ma kezdtem meg a második 14 szemes dobozt. Mostanra talán mondhatom, hogy halványabbak lettek a foltok, viszont nagyjából úgy néznek ki, mintha égési sérülés maradandó hegei lennének. Kérdésem az lenne, hogy el fognak-e múlni nyom nélkül, vagy a hosszadalmas kísérletezgető kezelés miatt hegek maradnak utána? Az említett két tabletta (Terbisil és Loratadin) befolyásolhatják-e a fogamzásgátló tabletta (Meliane) hatását? Köszönettel:

        Dr. Bodnár Edina válasza a bőrelváltozás témában

        Inkább allergiás reakció lehetett, de a macskától gombás fertőzést is kaphatott. Az alkalmazott (bőrgyógyász + háziorvos) kezelés hatékonysága miatt további vizsgálatok nem indokoltak. A maradványtünetek, nyomok idővel el fognak halványodni, heget nem hagynak maguk után, de ajánlott a napfény, szolárium kerülése, mert fény hatására barna foltok maradhatnak a tünetek helyén.

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. augusztus 22., 17:41; Megválaszolva: 2011. augusztus 24., 20:20

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        Olajozott fültisztítás
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés