Dyshidrosiforme ekcema

Tisztelt Dr. Gál Mónika! Szeretném a segítségét, tanácsát kérni! 2010 október elején kezdődtek a tüneteim. Bőrgyógyász szakorvos szerint egyszerű ekcémával, a tenyeremen apró nedvedző hólyagok jöttek ki. Kaptam rá krémet, ami nem használt. Novemberben már az egész tenyeremet beborították a hólyagok és a talpamra is átterjedtek. Decemberben már annyira rossz állapotban voltam, hogy nem tudtam rendesen lábra állni és az is fájdalmat okozott, hogy egy tollat megfogjak. Antibiotikum és szteroid kúrát végeztem, amit injekció ill. tabletta formájában kaptam, de egyik sem használt. Márciusra eljutottam odáig, hogy beutaltak a bőrklinikára, ott azt az elsődleges diagnózist állították fel szemrevételezéssel és minden vizsgálat nélkül, hogy ez biztos pikkelysömör lesz. A későbbiekben megérkező szövettani eredmény dyshidrosiforme ekcémát mutatott. Az összes góckutatásra irányuló vizsgálat negatív lett (fogászat, nőgyógyászat, mellkas, - orr melléküreg rtg., hasi ultrahang, vér-vizelet, EKG, belgyógyászat) . A kórházban egy szteroid alapú krémmel kezeltek, amitől rohamosan gyógyulni kezdtem. Egy hét után teljesen elmúltak a hólyagok, a fájdalom, és kezdett helyreállni a kezem és a lábam, tudtam járni, fogni. 1 hete befejeződtek a vizsgálatok, kiengedtek a kórházból. Kaptam ugyanolyan krémet, mint amivel a klinikán krémeztem és egy Trexan nevű gyógyszert, amiből 3 db-ot kell bevennem, hetente. Az elmúlt egy hét alatt újra jönnek a hólyagok a kezemen. A krémezést nem hagytam abba mind a kezem mind a lábam tekintetében folyamatosan használom. (Amit a kórházba is kellett csinálnom áztatom és fóliázom (folpak) a lábam a krémek gyorsabb és hatékonyabb felszívódása érdekében. Jelen állapottól sajnos nagyon el vagyok keseredve és nem tudom, hogy mit rontok el. Arra is gondoltam, hogy az étrendemmel van gond. készítettem különböző listákat, hogy mikor miket eszek, de nem tudok rájönni, hogy mi okozhatja. A klinikán is ugyan ezeket az alapanyagokat tartalmazó ételeket fogyasztottam. Kérdéseim: ön szerint mitől jöhettek ki újra a hólyagok? Ezt a betegséget mi befolyásolhatja? Esetleg lehet, hogy az étkezésben kell változtatnom? Ha igen Ön szerint milyen ételeket kell ilyen betegségnél kerülni? Mit lehet tenni annak érdekében, hogy elmúljanak a hólyagok, mi lenne a leghatásosabb? Mit tehetek annak érdekében, hogy ne jöjjenek vissza? Olvastam arról is, hogy a stressz is befolyásolhatja ezt a betegséget, nem mondanám, hogy sok stressz ér, sőt amikor kikerültem a kórházból minden gondom elmúlt, annyira örültem, hogy vége ennek az egésznek. Várom megtisztelő válaszát, melyet előre is köszönök! Üdvüzlettel: Szilvi

Dr. Gál Mónika válasza ekcéma témában

Kedves Kérdező!

Leírása, tünetei és a leletei alapján így látatlanban a tenyéri talpi pustulosist találom legvalószínűbbnek. Ez egy olyan átfogó diagnózis, amit okozhat psoriasis vagyis pikkelysömör, de különböző ekcémák is. A kezelésében elfogadott a Neotigaton kezelés, vagy a fényterápia, súlyosabb esetekben a Trexan, más nevén Methotrexat.

A stressz és gócok csak fenntartó tényezői, a valódi ok genetikus. Elkesedenie nem kell, helyesen beállított, kontrollált terápiával, góctalanítást követően, helyes életvezetés mellett- és ebben kezelőorvosa segítsége szükséges- tartósan tünetmentes lesz, annak ellenére, hogy a betegség nem gyógyítható.

Dr. Gál Mónika
Dr. Gál Mónika bőrgyógyász-allergológus
Kérdés: 2011. március 15., 10:53; Megválaszolva: 2011. március 17., 10:32
Kérdések és válaszok: Bőrbetegségek
Száraz, kirepedezett, piros bőr az...
Jó napot! Azzal a reménnyel fordulok önökhöz, hogy meg tudják mondani mivel kezeljem a száraz, repedezett bőrt az ujjaim végén. Nem viszket...
Bőr probléma
Tisztelettel Sz. Judit vagyok. Hónapok óta küzdök ekcémás bőrrel. A háziorvosomtol kaptam rá Elocom kenőcsöt ami nem használ. Mentem volna...
Ekcéma
Tisztelt Dr. Úr/Nő! Jó pár éve küzdök ekcémával. Hol jobb hol roszabb. Eddig az elocom ami segített helyrehozbi. Havonta vagy épp két havonta...
Mik a további teendők?
Tisztelt Doktornő! Ijesztő méretű területet érintő ekcémám van, kizárólag a lábamon, a combomon és a lábszáramon egyaránt. Először csak a...
Atópiás ekcéma- szolárium
Olyan kérdésem lenne, hogy atópiás dermatitis-szel (háton jelentkező tünetek) szoláriumozni lehet-e? Jelenleg is kezelés alatt áll az érintett...