Sjögren tünet?

Tisztelt Doktornő! Sjögren-szindrómám 2000 óta ismert, amikor műtéti úton eltávolították a bal oldali parotisomat. Jelenleg Delagilt, Mydetont, Trentalt és szükség esetén Meloxepet szedek, illetve a pajzsmirigyemre Letroxot. Néhány hete erősen megfáztam, tűneteim enyhültével a rekedtségem és orrdugulásom állandósult, az orrom herpeszes lett, a szájszárazságom elviselhetetlenné vált (nálunk a gyógyszertárakban hiánycikk a műnyál) , a nyelvemen is hólyagok jelentek meg, ez a nemi szervre is átterjedt. Néhány napja a megjelent tünetegyütteseim miatt pemphigusra gyanakszom. Az orrdugulásom és a "nőgyógyászati" panaszaim állandósult probléma, az orrcsepp ill. kúpok csak rövid ideig enyhítik a tüneteket. Mit javasol a tünetek kezelésére?

Dr. Gál Mónika válasza pemphigus témában

Kedves Kérdező!

Nagyon ritka, a pemphigus azon formája, ami csak nyálkahártyán okoz tüneteket, a bőrön nem. Inkább egy kiterjedt herpes simplex fertőzés valószínű. Az ajakherpesz és a nemi herpesz kiváltásáért ugyanazok a vírusok felelősek. A pemphigus diagnózisa csak szövettani vizsgálattal igazolható, de a klinikai kép alapján háziorvosa vagy bőrgyógyász megállapíthatja a herpesz fennállását, amit ilyen kiterjedt formában gyógyszeresen szükséges kezelni.

Dr. Gál Mónika
Dr. Gál Mónika bőrgyógyász-allergológus
Kérdés: 2011. március 07., 18:36 ;Megválaszolva: 2011. március 10., 11:15
Kérdések és válaszok: Bőrbetegségek
Bőrsérülések ujjakon
Fejbőrön barna foltok
Hónalj nyirokcsomó duzzanat
Mohs műtét
Kiütésszerű pöttyök hasi öv...