• Felnőttkori akne

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/úr! Közel 23 éves vagyok, és pattanásokkal küszködök, immáron ötödik éve. Azaz 18 éves koromtól kezdve jelentkezett nálam. Ifjabb koromban soha nem volt ezzel problémám, mindig is tiszta volt az arcbőröm. Ami fontos lehet, hogy Sclerosis Multiplex betegségben is szenvedek szintén 18 éves korom óta – legalábbis onnantól kezdve nehezítette meg jelentősen az életemet. Ezzel egyidejűleg jelentkeztek az aknék a bőrömön. Sajnos a betegségem miatt a mozgásom igencsak korlátozott, az elmúlt néhány évet javarészt a négy fal között töltöttem. Próbáltam különböző drogériákban kapható készítményeket is és bőrgyógyász is írt fel nekem gyógyszereket – Duac gél, Lubex arclemosó – de egyik se mulasztotta el a problémát, habár némileg segített. Próbáltam módosítani az étrendemet is, többet mozogni, kiegyensúlyozottabban élni, de nem történt változás. Szeretnék kérni valami tanácsot, hátha van még valami, amit nem próbáltam, illetve azt is megkérdezném, hogy lehetséges e, hogy esetleg valamilyen allergia okozza a panaszokat? Olvastam, hogy a stressz is okozhatja, amiből sajnos bőven kijutott az elmúlt néhány évben, de az utóbbi időszakban sokkal nyugodtabb voltam, ez talán annak is betudható, hogy az SM sokat javult, ám bizonyos tünetek már nem lesznek jobbak sajnos. Továbbá már arról is olvastam, hogy különböző szervek alulműködése is hatással lehet az arcbőrre, nem tudom, hogy ebből mennyi igaz. Ám, ha igaz, akkor fontos megemlítenem, hogy epés reflux betegségem is van, ami az SM-hez vezethető vissza, illetve konkrétan a kevés mozgáshoz. Az aknék mindig adott területre koncentrálódnak, az orcámon sosincs, inkább homlok és állkapocs környéke. A hátam is érintett némileg, sőt még a fejbőröm is, de a legjellemzőbb a homlok és állkapocs környéke. Előre is köszönöm a válaszát! Tisztelettel, B.Tamás

        Dr. Bodnár Edina válasza a pattanás témában

        Hormonális okokra vezethető vissza az akne, melyet különböző tényezők súlyosbíthatnak, pl. a stressz, bizonyos ételek, cink hiány. A Duac gél mellé próbálja ki a Skinoren krémet.

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. február 26., 19:02; Megválaszolva: 2011. március 01., 19:55

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés