• Porfíria?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Szakorvos! 2009 augusztusától 10 hónapon kersztül voltam nagyon beteg. Szapora szívverés, hasi fájdalmak, végtagfájdalmak, izületi fájdalom, az egész testemen kipirult bőr jellemzték. Sokszor úgy éreztem, hogy tompa vagyok, főleg étkezések után. Sok mindenre vizsgáltak és bár találtak is sok mindent, amiket korábbi kérdéseimben már részleteztem(nem tudom látja-e azokat, nem írnám le a teljes 10 havi kálváriát, ha nem muszáj. )Szóval bár találtak többproblémát is, minden szakorvos azt mondta, nem azok okozzák a tüneteimet. A szérum vasam 30-34 körül volt eközben, de ezzel egyik orvosom sem foglalkozott. Nemrég rátaláltam egy porfíriával foglalkozó oldalra és a tünetek nagy részében magamra ismeretem. A folyamatos fáradtság, izpmgyengeség, a szapora szívverés, több hónapi nem szűnő hasi fájdalom azt a gyanút keltették bennem, hogy esetleg a porfíria az a betegség, amire nem vizsgáltak. Bár most jobban vagyok, de pár hónapja szintén jelentkeztek a tűneteim, majd lassan újra elmúltak, de attól tartok csak idő kérdése mikor tér vissza. A kérdésem, hogy milyen vizsgálatokat keressek a leleteim között, hogy megtudjam, ezt a betegséget kizárták-e? Voltam immunulógián és ott sok, inkább antitestekre vonatkozó vizsgálatot végeztek. A bilirubinom rendre magas volt ebben az időben, az nem tudom, hogy összefügghet-e a porfíriával? Hogyan tudhatnám, hogy esetleg az van-e nekem. Azt tudom, hogy amikor a betegségem kijött előtte szedtem vastablettát és most azt olvastam az is kiválthatja a nyugvó porfíriát. Igaz ez? Honnan tudhatnám meg, hogy esetleg ez-e a bajom? Azt már megszoktam, hogy az orvosomhoz ne menjek azzal, hogy mi lehet a bajom, mert bár vizsgált Epstein Barr-ra, lupusra, reumára, chronra, de ha én kérdéeztem vmit, csak legyintett, hogy ne akarjam kitalálni mitől szenvedek 10 hónapja. Küszönettel

        Dr. Bodnár Edina válasza a porfíria témában

        A Porphyriát diagnosztizálni a Debreceni Egyetem Bőrklinikáján Horkay Irén Professzornő tudja, ezért javaslom hogy keresse meg, mert a tünetek jelentős része ráillik a betegségre.

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. február 25., 23:35; Megválaszolva: 2011. február 28., 17:20

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés