Atopiás dermatitis

Korábbi tanácskérésemkor már közöltem szinte megoldhatalannak tűnő problémámat - az időközben bőrgyógyász szakorvos által minösített - atopiás dermatitisemmel kapcsolatban. Megoldást azonban nem tudott aqdni, egyenlőre letiltotta kortikosteoridok (pl. Dermovate) használatát az erős viszketés enyhítésére és kétféle enyhítő, zsírozó krémet írt elő és antihisztamin tablettát (10 db.) , valamint két hetes türelmi időt. Ugyanakkor javasolta, hogy minden reggel vegyek rövid, langyos tusfürdőt, Ungentum hydrofilium nonionicum mosakodó krém alkalmazásávaíl, majd dörzsölésmentes törülközés utn reggel Cremor Aqua krémmel való egész testet érintő fwelületi kezelést, este lefekvés előtt zsírozo kenőcs alkamazását. Kéthét után kerülhet sor csak bőrvizsgálatra, laboratóriumi és rátétes allergia vizsgálatra, előtte az előzetesen alkalmazott korticosteroid kezelés miatt az elváltozások szerinte nem diagnosztizálhatók.. Kérem főorvosz úrhölgy véleményét, hogy ennyi szenvedés után remélhetem-e atópiás dermatitiszem meggyógyítására, a tünetek teljes és végleges eltüntetésére, vagy főorvosnő szerint egyéb kezelésre (pl. fototherápiára) isszükség lehet, vagy eredménytelenség eseté forduljak-e a Sote Bőrklinikájához? Kiváló tisztelettek:

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Gál Mónika válasza ekcéma témában

Tisztelt Kérdező!

Az atópiás dermatitisz nem gyógyítható ugyan, de kiválóan kezelhető betegség. Léteznek szteroidmentes gyulladáscsökkentő krémek is, de a kezelés alapja valóban a zsíros krémek rendszeres használata. Nem javaslok viszont napi egyszeri zuhanyozásnál többet.

Kerüljön mindent, ami kiszáríthatja a bőrét.

Az idősebb bőr szárazsága, viszketése azonban belsőszervi betegség tünete is lehet, például cukorbetegség, egyes anyagcsere vagy emésztőszervi bajok is okozhatják.

Dr. Gál Mónika
Dr. Gál Mónika bőrgyógyász-allergológus
Kérdés: 2011. január 24., 17:47; Megválaszolva: 2011. január 31., 18:13
Kérdések és válaszok: Bőrbetegségek
Bőr probléma
Tisztelettel Sz. Judit vagyok. Hónapok óta küzdök ekcémás bőrrel. A háziorvosomtol kaptam rá Elocom kenőcsöt ami nem használ. Mentem volna...
Ekcéma
Tisztelt Dr. Úr/Nő! Jó pár éve küzdök ekcémával. Hol jobb hol roszabb. Eddig az elocom ami segített helyrehozbi. Havonta vagy épp két havonta...
Mik a további teendők?
Tisztelt Doktornő! Ijesztő méretű területet érintő ekcémám van, kizárólag a lábamon, a combomon és a lábszáramon egyaránt. Először csak a...
Atópiás ekcéma- szolárium
Olyan kérdésem lenne, hogy atópiás dermatitis-szel (háton jelentkező tünetek) szoláriumozni lehet-e? Jelenleg is kezelés alatt áll az érintett...