Töredezett körmök

Tisztelt Doktornő! Az lenne a kérdésem, hogy mit tehetnék a töredezett körmök kezelésére. Valamikor nagyon szép körmeim voltak, de egy pár éve elkezdett lemezekre szétválni és letöredezni. Mostanra odáig jutottam, hogy teljesen a húsba szakad be, ami nagy fájdalommal jár. Több orvostól kértem már segítséget, de nemigazán tudtak segíteni. Már bőrgyógyásznál is voltam, aki azt mondta, ha gombás lenne arra tudna mit felírni, de töredezett körmökre nem. A másik orvos azt mondta, hogy nemcsak vitaminhiánytól töredezhetnek a körmök, hanem ha a szervezetben gyulladás van, attól is. Én IgA nefrológiás beteg vagyok és a vesém állandó steril gyulladásban van. Vashiányom volt kb 2 hónapja, kaptam 5 db vénás vasinjekciót. Szedtem már a patikákban kapható haj- és körömerősítőt, komplex vitamint, és elmentem már homeopátiás orvoshoz is. Az eredmény mégis nulla. Nagyon sokat varrok, kézimunkázok, kertészkedem, szükségem volna arra, hogy egy kicsit nagyobbak legyenek a körmeim, és látványnak is nagyon csúnya. Köszönettel Éva

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Gál Mónika válasza töredezett köröm témában

Kedves Éva!

A vesebetegségek legtöbbjére igaz, hogy a különböző létfontosságú vitaminok és nyomelemek visszaszívódása elégtelen lehet. Ha a körömpanaszokhoz esetlegesen hajhullás vagy a haj töredezése is társul, akkor nagy valószínűséggel ez áll a probléma hátterében. sajnos egyes gyógyszereknek is lehet köröm és hajprobléma a mellékhatása. Ezekre nem tér ki a kérdésben, de feltételezem időnként szükségessé válik erősebb gyulladáscsökkentők, esetleg immunrendszerre ható szerek alkalmazása. Körömápoló krémek, alkalmankénti köröm és hajvitaminok szedése tünetei terápiaként mindenképpen javasolt, de beszéljen erről nefrológusával mindenképpen!

Dr. Gál Mónika
Dr. Gál Mónika bőrgyógyász-allergológus
Kérdés: 2010. október 26., 17:34; Megválaszolva: 2010. október 28., 12:26
Kérdések és válaszok: Bőrbetegségek
Melanóma eltávolítás után milyen...
Mi ez a lilás duzzanat sérülés...
Fehér foltok a péniszen
Lipóma eltávolítás
Bőrkiütések gyermeken