Milyen gyakran fordulnak elő ezek a mellékhatások?

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Én egy 16 éves lány vagyok és idén lesz fél éve hogy szedem a sotret nevű gyógyszert és lenne pár kérdésem önhöz.Elképzelhető -e hogy a gyógyszer okoz nekem hasi puffadást miután elvégeztem az étkezést és bevettem a gyógyszert? Nekem nem voltak olyan csúnya dagadt pattanásaim inkább sok pici és gennyes.Olvastam pár ijesztő mellékhatásról és szeretném öntől megtudni hogy mennyire gyakran fordulnak elő.Néhányat felidézek. A gyógyszer szedése után vissza térhetnek-e a pattanásaim esetleg még csúnyábban is mint a gyógyszer szedése előtt? Az egyik ismerősöm is elkezdte a gyógyszert szedni és nála meg jelentek bizonyos mellékhatások is, és azt mondta nekem hogy ő 9 évig szedte a gyógyszert és most féléve hogy abba hagyta de a mellékhatások nem múltak el illetve még most is pöttyös az arca ráadásul pikkelysömörök jelentek meg az arcán is.Ugyan nekem fél év után nem jelentkeztek mellékhatások de azért kicsit tartok ezektől a problémáktól amiket leírtam önnek. Előre is köszönöm a válaszát.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Gál Mónika válasza a pattanás témában

Kedves Kérdező! Minden isotretinoin tartalmú gyógyszer igen erős, hatékony szere a súlyos pattanásosságnak.Csak súlyos esetekben szoktuk felírni, de ha valaki megfelelőképpen szedi, akkor maradandó javulás várható a kúra befejeztével és mellékhatás jelentkezése igen ritka. Az, hogy romlana tőle a betegség igen ritkán, de előfordul. Megfelelő körültekintéssel, laborkontrollok mellett szoktuk adni. A gyógyszernek csak akkor van végleges hatása, ha a testtömegének megfelelő össz adagot beszedi. 1 testtömeg kg-ra 120mg-ot kell beszedni, tehát egy 60 kg-os ember összes adagja 7200 mg, amit kb. 8 hónap alatt lehet beszedni. További szedése értelmetlen, hatását nem növeli.

Dr. Gál Mónika
Dr. Gál Mónika bőrgyógyász-allergológus
Kérdés: 2010. augusztus 27., 12:22; Megválaszolva: 2010. augusztus 27., 20:24
Kérdések és válaszok: Bőrbetegségek
Kézi elváltozás számítógép...
Bőr alatti kiütés
Anyajegyelváltozás
Összehúzódik a pèniszemen a bőr
Mi okozhatja ezt?