• A vitiligo betegségről van e új fejlemény?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        A vitiligo betegséggel kapcsolatban szeretnék többet tudni, hogy halad-e az orvostudomány a gyógyítása felé.

        Dr. Csuth Ágnes válasza a vitiligo témában

        Kedves Hölgyem! A legújabb álláspont szerint ez a kezelési séma: Nincs minden esetben szükség kezelésre. Sok esetben elég fényvédő és korrektor, alapozó használata. A világos bőrűeknél elég óvakodni a napfénytől, sokszor ez már a tüneteket észrevehetetlenné teszi. Amennyiben nagyobb kiterjedésűek a tünetek vagy rosszabbodás tapasztalható, érdemes orvoshoz fordulni. Több hónapos kezelésre van szükség az esetek döntő részében, és sokszor előfordul, hogy többféle hatóanyagot is végig kell próbálni,mire a klinikai tünetek javulnak. Helyi szteroidkezelés A szteroidok használata során repigmentáció kialakulására van remény, sokszor 3 hónapnyi kezelés után van csak javulás. A hosszú távú kezelés mellékhatása lehet az atrófia, striák kialakulása. Sokszor kiegészítő kezelésként D-vitaminszármazék javasolt. Helyileg ható immunmodulánsok Ebbe a csoportba tartozik a pimecrolimus és a tacrolimus. Kevesebb mellékhatásuk van, mint a szetroidoknak, de vizsgálatok felvetették, hogy emelkedhet a limfómák és egyéb daganatos betegségek rizikója használatuk során. PUVA kezelés és UVB kezelés A PUVA kezelés a fotokemoterápiás kezelések közé tartozik, UVA sugárzás és psoralen kombinációját jelenti. Akkor lehet hatékony, ha a testfelszín kevesebb, mint 20%-a érintett.Az UVB szintén csak a kisebb bőrtünetek kezelésére használatos. Depigmentáció Ha a vitiligo nagy testfelületre kiterjed, akkor a nem érintett területek depigmentálására is van lehetőség. Ilyenkor a melanint lebontó hatóanyagokat alkalmaznak.


        Dr. Csuth Ágnes
        családorvos

        Dr. Csuth Ágnes
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010. július 23., 10:00; Megválaszolva: 2010. július 26., 10:29

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés