Eritem nodos

Tisztelt Dotor Úr/Nő!

 

Romániából írok és van a lábamon egy göb, a háziorvosom elküldött egy bőrgyőgyászhoz aki adott rá egy gyuladáscsökkentő kenőcsöt (Dermovate) , ami hatására elkezdett nőni és fájni. Ekkor megállapította hogy ez egy eritem nodos, ami lehet többek között sterptococustól, de tbc-től is. Streptocusom már volt többször is. Véreredményeim mind jók lettek, most nincs streptococusom se, és a tüdő röntgen szerint is minden rendben, viszont a tbc bőrtesztem pozítiv lett (15 mm átmérőjű) .

 

Amit még tudni kell, hogy már volt 3 évvel ezelőtt ugyanez a problémám csak akkor több göb volt a lábamon. Akkor is ugyanez volt a helyzet, mint most, a tüdő röntgenen minden rendben volt, de a tbc bőrteszt pozítiv lett. Akkor 6 hónapig kellett szedjem az Isoniazida nevű gyógyszert. Akkor elmultak a göbök.

 

Most két tüdő orvos közös megbeszélése alapján, azt mondták, hogy akkor az csak egy megelőző kezelés volt, és most vagy adnak rendes tbc kezelést vagy semmit. Úgy döntöttek, hogy mivel a véreredményeim és a tüdő röntgenem is jó, nem adnak semmilyen kezelést.

 

Visszaküldtek a bőrgyógyászhoz, aki felírta a Prednison nevű gyógyszert Amoxicilin és Nistatin-al együtt. De én most tanácstalan vagyok, mert a göb kiváltó oka csak nincs meg, a bőrgyógyász se tudta megmondani, csak annyit mondott, hogy ezektől a gyógyszerektől el kell múljon. Félek, hogy ha most el is múlik, lehet pár év múlva megint kijön. Nem tudom mi tévő legyek, szedjem be a gyógyszert vagy menjek el más orvosokhoz is?

 

És hogy lehet a tbc bőrtesztem pozítiv, ha a tüdő röntgen szerint minden rendben? Most akkor tbc-s vagyok vagy sem?

 

Kérem segítsen, válaszát előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Csuth Ágnes válasza erythema nodosum témában

A TBC-nek több formája van, nem csak a tüdőt, hanem a bőrt, beleket, csontokat is érintheti. Nem tudom, hogy kapott-e gyermekkorában BCG oltást, mert amiatt is lehet a tbc bőrteszt pozitív. A tbc biztos kizárására el kellene végeztetni az ún. Quantiferon tesztet.

Kérdés: 2009. december 31., 21:41; Megválaszolva: 2009. december 31., 21:41
Kérdések és válaszok: Bőrbetegségek
Eritéma nodózum
Tisztelt Doktornő! Pár hónapja mindkét alsó lábszáramon rózsaszínes folt jelent meg, ami alatt kemény csomó tapintható ki. Nem foglalkoztam...
Erythema nodosum
Üdvözlöm! Visszatérő erythema nodosum-om van. A lábam elülső részén jelenik meg.Sajnos minden éven kiújúl és a vizsgálatok eredményei...
Erythema nodosum
Tisztelt Dokornő! Olvastam a betetségről szóló cikkét és segítséget szeretnék kérni. Az én betetgségem /erythema nod/ tavaly kezdődött és...
Melanóma eltávolítás után milyen...
Mi ez a lilás duzzanat sérülés...