Túlzott szőrnövekedés

Tisztelt DoktorÚr/Nő!

17 éves lány vagyok. 11-12 éves koromban kezdtem el szőrösödni, sokkal korábban, mint a korombeliek. A szeméremszőrzetem is ekkor alakult ki. Hosszú, sötét, sűrűn nőt szőrszálak nőttek/nőnek a lábamon, de még a köldököm alatti részen is. Azóta a gyantának hála fakult kicsit, de még így is erős és sűrű. A karomon viszont teljesen normális, alig látható szőrszálak vannak.Nemrég elmentem lézeres szőrtelenítésre, ahol azt mondták menjek el vérvizsgálatra, hogy kiderüljön van e hormonproblémám, mert ha igen, akkor a lézeres szőrtelenítés sem ér semmit. Átolvastam egy listát a hormonzavar tüneteiről, amiből kiderült, hogy a sok pattanás és miteszer, valamint, az hogy a sebek után hosszú ideig heg marad,  szintén tünet. Ezek jelen vannak az én esetemben is. Kérdésem az lenne, hogyha ez hormonzavar, gyógyítható e? Vagy a tünetek megszüntethetők e?

Válaszát nagyon köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza szőrösödés, pattanás témában

Kedves Hölgyem!

Az, hogy 11-12 éves korban már elkezdődött a nemi érés, teljesen normális folyamat, napjainkban már vannak 10 éves lányok is, akiknek megjön a mensese.

Amit viszont jól érez, hogy a fokozott szőrzetnövekedés, és a hegekkel gyógyuló pattanások, zsíros bőr, esetleg túlsúly utalhat hormonzavarra, ezért valóban indokolt a kivizsgálás. Nőgyógyász-endokrinológushoz kellene mennie, és persze, lehet kezelni a hormonális zavart is, ami lehet egy magasabb tesztoteronszint, de akár bonyolultabb eltérés, mint a PCO-szindróma is, ami magyarul sokcisztás petefészket jelent. Nem ír a mensesek rendszerességéről, és egyéb tünetekről, amik még fontosak lehetnek.

Amíg kiderül, hogy van-e (és milyen az) hormonzavar a háttérben, amit elkezdhetnek kezelni, addig javaslom, hogy a bőrproblémáival forduljon bőrgyógyászhoz, mert a folyamatos ápolás nagyon fontos, hogy ne maradjanak hegek, és könnyebben kezelhető legyen bőre.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Ágnes

Kedves Kérdező!

A legfontosabb az endokrinológiai kivizsgálás, mert ha a nemi hormonok szintjét sikerül normál szintre beállítani, akkor a pattanásosság és a fokozott szőrösödés is jó irányba fog változni.

Amit bőrgyógyászati szempontból addig megtehet:

Az arcra komplex kezelést alklamazzon, faggyúoldó lemosót (pl. Lubexyl) , antibakteriális ecsetelőt (pl. Zineryt, Dalacin-T) , éjszakára szárító, gyulladáscsökkentő rázókeveréket (pl. szalcil-kénes rázó) . Kezdetben talán ez a komplex kezelés megakadályozza a pattanások kialakulását, ha ez sem lenne hatásos, erősebb kezelés jön szóba, pl. belsőleg antibiotikum. Az antibakteriális ecsetelőt háziorvosa is felírhatja receptre, a másik kettő szer recept nélkül kapható a patikákban.

A sebekre szilikontartalmú gél hatékony lehet.

Ha a javasolt kezelések ellenére továbbra is fennállnak a panaszok, keressen fel egy bőrgyógyászt.

 Üdvözlettel: Dr. Csuth Ágnes, háziorvos

Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Kérdés: 2009. július 27., 11:43; Megválaszolva: 2009. július 27., 11:43
Kérdések és válaszok: Bőrbetegségek
Miért szőrös nagyon a vállam
Jó estét kedves Dr.nő azt szeretném kérdezni miért szőrős annyira a vállam és mellkasom is? de leginkább a váll szőr ami annyira zavar mert...
Szőrnövekedés
Kedves Doktor! Olyan problémával fordulok Önhöz, hogy már egy ideje (több éve) erős szőrnövekedést figyeltem meg mindenhol (Főleg kézen és...
Ördögi kör
Tisztelt Doktornő! Rengeteg anyajegyem van, de nem napozom, nem szolizom, mégis fél év alatt is tucattal több van. A hajam nagyon hullik, de viszont az...
Foltos szőrösödés
Tiszteletem! Azt szeretném megkérdezni, hogy az mitől lehet, hogy foltokba szőrös a lábam? Bokátol felfele egyáltalán nem szőrös és...