Túlzott szőrnövekedés

Tisztelt DoktorÚr/Nő!

17 éves lány vagyok. 11-12 éves koromban kezdtem el szőrösödni, sokkal korábban, mint a korombeliek. A szeméremszőrzetem is ekkor alakult ki. Hosszú, sötét, sűrűn nőt szőrszálak nőttek/nőnek a lábamon, de még a köldököm alatti részen is. Azóta a gyantának hála fakult kicsit, de még így is erős és sűrű. A karomon viszont teljesen normális, alig látható szőrszálak vannak. Nemrég elmentem lézeres szőrtelenítésre, ahol azt mondták menjek el vérvizsgálatra, hogy kiderüljön van e hormonproblémám, mert ha igen, akkor a lézeres szőrtelenítés sem ér semmit. Átolvastam egy listát a hormonzavar tüneteiről, amiből kiderült, hogy a sok pattanás és miteszer, valamint, az hogy a sebek után hosszú ideig heg marad,  szintén tünet. Ezek jelen vannak az én esetemben is. Kérdésem az lenne, hogyha ez hormonzavar, gyógyítható e? Vagy a tünetek megszüntethetők e?

Válaszát nagyon köszönöm.

Dr. Farkas Ágnes válasza szőrösödés témában

Kedves Hölgyem! Az, hogy 11-12 éves korban már elkezdődött a nemi érés, teljesen normális folyamat, napjainkban már vannak 10 éves lányok is, akiknek megjön a mensese., Amit viszont jól érez, hogy a fokozott szőrzetnövekedés, és a hegekkel gyógyuló pattanások, zsíros bőr, esetleg túlsúly utalhat hormonzavarra, ezért valóban indokolt a kivizsgálás. Nőgyógyász-endokrinológushoz kellene mennie, és persze, lehet kezelni a hormonális zavart is, ami lehet egy magasabb tesztoteronszint, de akár bonyolultabb eltérés, mint a PCO-szindróma is, ami magyarul sokcisztás petefészket jelent. Nem ír a mensesek rendszerességéről, és egyéb tünetekről, amik még fontosak lehetnek. Amíg kiderül, hogy van-e (és milyen az) hormonzavar a háttérben, amit elkezdhetnek kezelni, addig javaslom, hogy a bőrproblémáival forduljon bőrgyógyászhoz, mert a folyamatos ápolás nagyon fontos, hogy ne maradjanak hegek, és könnyebben kezelhető legyen bőre. Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2009. július 27.

Kérdések és válaszok: Bőrbetegségek

Túlzott szőrnövekedés.. Komolyabb bajom...
Túlzott szőrnövekedéssel küzdök, nagyon erősen és sok nő, még a nyakamon is feltűnt pár szál (előlről),szerintem ez egy nőnél nem normális.Pattanásos zsíros...
Bőrgyógyászati jellegű kérdés
T. Cím! 9, 5 éves lányom karján sok és hosszú szőr van. A lábán is van, de az még nem annyira látszik. Egyenlőre jól kezeli a dolgot, de félek előbb-utóbb...
Meddig normális a szőrösödés nőknél?
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Fiatalabb koromban nem volt efféle problémám, lényegében 15-16 éves koromban kezdett gondot okozni, hogy láthatóan szőrösödök. Sötét...
Arc szőrzet
kb 10 éve szőrösödés alakult ki az arcomon. Családunkban nem volt ilyen. Az a kérdésem, hogy mit tegyek, hogy megszünjön? . Hol borotválom.hol pedig csipeszt...
Fokozott szőrnövekedés és izzadás!
Kedves Doktor. Meggyült a bajom a fokozott szőrnövekedéssel és izzadással. Borzasztó, nő létemre ennyit kinlódni. Eddig folyamatosan magamnak oldotam meg a...
Hormon probléma?
Több éve fenn áll már a problémám, de az utóbbi fél évben erőteljesebben tapasztaltam, hogy szinte mindenhol a testemen megerősödött a szörzetem és ahol...