Allergiás vagy ekcéma?

Kisfiam 6 éves, kontakt bőrgyulladást diagnosztizáltak nála 2009. május 28-án. Először Locoid szteroid! krémmel kellett kenni, majd csukamájolajos cink-oxidos kenőcsöt kapott, mivel nem múltak el a tünetek, hogy azt már a szeme alá is. A tünetek: Az arcán a szája körül piros foltok és a szemei alatt az alsó szemhéjak duzzadtak, máshol a testén nincs probléma. Mivel a tünetek fennálltak továbbra is egy másik helyen bóraxos kenőcsöt, arclemosót, stb-t kapott. Már a szem alatt is kenni kell naponta 3-szor oculentum, tobradex tartalmú gyógyszertári kenőccsel. Sőt belsőleg cseppet is kapott allergiára. Ez kb. már 2 hónapja tart, mert kb. a tünetek először május közepén jelentkeztek. 2 orvosnál voltunk, allergia vizsgálatra nem küldték, de arra kap cseppet, sőt nemrég egy Protopic nevű szert is felírtak ami szerintem nem egy veszélytelen hatóanyagot tartalmaz. Öszzefoglalva: relatív tipikus tünetek, orvosoknál jártunk, sokféle szert kapott, azóta 2 hónap eltelt, számottevő javulás nincs, víz nem érheti- nyáron! stb. a kezelések... Szeretném segítségüket kérni a továbbiakról a fentiek alapján. Allergia vizsgálatra kellene menni? végiggondoltuk mi okozhatja, a táplálkozásában változás nem történt, kozmetikumok használatában sem, stb.? Várom válaszukat! Köszönettel! M. Csilla

Dr. Csuth Ágnes válasza allergia témában

Kedves Csilla!

Nagyon nehéz kérdést tett fel. Sajnos az allergia szakterületén sok esetben csak gyanú van a kiváltó okra, és a kezelés sem mindig eredményes.

A tünetek alapján valóban allergia gyanúja vetődik fel, de pontosan diagnosztizálni az allergiák okát sajnos nem mindig sikerül. Allergiatesztet csak úgy érdemes csinálni, ha a gyermek nem kap allergia-ellenes kezelést, mert ez meghamisítja a teszt eredményét. Talán valamennyire ön is ki tudja deríteni, hogy milyen külsőleges/belsőleges szerrel kerül kapcsolatba a kisfiú a tünetek megjelenését megelőzően.

A Protopic kenőcs atópiás bőrgyulladás kezelésére alkalmas, ha ez a diagnózis áll fenn, akkor itt is allergiás talajon fejlődik ki a betegség, de ennek a kórképnek az eredete még összetettebb, mint egy "egyszerű" allergiának, itt nagy szerepe van a táplálkozásnak, a pszichés tényezőknek, a bőrszárazságnak. Ezt a diagnózist bőrgyógyász szakorvos tudja hitelesen felállítani.

Más a kezelése az atópiás bőrgyuladásnak és egy "egyszerű" allergiának, erről a kezelőorvos tud felvilágosítással szolgálni, iiletve ha atópiáról van szó, akkor a táplálkozási javallatot is ő tudja adni.

Talán az lenne a legcélravezetőbb megoldás, ha egy allergológus bőrgyógyászt keresnének fel, aki kivizsgálja a kisfiú betegségének okát, én az allergiavizsgálatot is elvégeztetném, addig is a legsemlegesebb kozmetikai, háztartási szerekkel kerüljön csak kapcsolatba gyermeke és a köztudottan allergizáló ételeket is kerülje (déligyümölcs, eper, málna, hal, stb.)

Jó egészséget, jobbulást kívánok a kisfiúnak! Üdvözlettel: Dr. Csuth Ágnes, háziorvos

Kérdés: 2009. július 14., 15:29 ;Megválaszolva: 2009. július 14., 15:29
Kérdések és válaszok: Bőrbetegségek
allergiás kiütés
Tisztelt Doktornő. Új mosószer használata után a póló alatt, viszkető kiütések jelentkeztek. Elmentem háziorvoshoz aki allergia elleni gyógyszert...
Kiütés
Tisztelt Doktornő! Pár napja pici vízhólyag szerű kiütés jelent meg a csuklómon, nem ettem semmi új ételt, és új gyógyszert se kezdtem el...
Mitől van kiütésem?
Kedves Doktor úr/nő! Körülbelül 3 héttel ezelőtt kaptam a fogamra dalacint amit kb hét hete abba is hagytam közben alakult ki de nem rögtön a...
Viszkető csalánkiütés
Kedves Doktor Nő/Úr! Augusztus óta erősen viszkető minden nap megjelenő csalánkiütéstől szenvedek. A testemen bárhol előjöhet, van amikor még...
Mi lehet az oka ha fél éve nem múlt...
Pontosan fél éve jelentek meg a rózsahámlás tünetei szétszórva a hátamon, hasamon. Azóta több orvosnál is jártam, megállapították a...