Allergiás vagy ekcéma?

Kisfiam 6 éves, kontakt bőrgyulladást diagnosztizáltak nála 2009. május 28-án. Először Locoid szteroid! krémmel kellett kenni, majd csukamájolajos cink-oxidos kenőcsöt kapott, mivel nem múltak el a tünetek, hogy azt már a szeme alá is. A tünetek: Az arcán a szája körül piros foltok és a szemei alatt az alsó szemhéjak duzzadtak, máshol a testén nincs probléma. Mivel a tünetek fennálltak továbbra is egy másik helyen bóraxos kenőcsöt, arclemosót, stb-t kapott. Már a szem alatt is kenni kell naponta 3-szor oculentum, tobradex tartalmú gyógyszertári kenőccsel. Sőt belsőleg cseppet is kapott allergiára. Ez kb. már 2 hónapja tart, mert kb. a tünetek először május közepén jelentkeztek. 2 orvosnál voltunk, allergia vizsgálatra nem küldték, de arra kap cseppet, sőt nemrég egy Protopic nevű szert is felírtak, ami szerintem nem egy veszélytelen hatóanyagot tartalmaz. Öszzefoglalva: relatív tipikus tünetek, orvosoknál jártunk, sokféle szert kapott, azóta 2 hónap eltelt, számottevő javulás nincs, víz nem érheti- nyáron! stb. a kezelések.. Szeretném segítségüket kérni a továbbiakról a fentiek alapján. Allergia vizsgálatra kellene menni? végiggondoltuk mi okozhatja, a táplálkozásában változás nem történt, kozmetikumok használatában sem, stb.? Várom válaszukat! Köszönettel! M. Csilla

Dr. Csuth Ágnes válasza allergia témában

Kedves Csilla! Nagyon nehéz kérdést tett fel. Sajnos az allergia szakterületén sok esetben csak gyanú van a kiváltó okra, és a kezelés sem mindig eredményes. A tünetek alapján valóban allergia gyanúja vetődik fel, de pontosan diagnosztizálni az allergiák okát sajnos nem mindig sikerül. Allergiatesztet csak úgy érdemes csinálni, ha a gyermek nem kap allergia-ellenes kezelést, mert ez meghamisítja a teszt eredményét. Talán valamennyire ön is ki tudja, deríteni, hogy milyen külsőleges/belsőleges szerrel kerül kapcsolatba a kisfiú a tünetek megjelenését megelőzően. A Protopic kenőcs atópiás bőrgyulladás kezelésére alkalmas, ha ez a diagnózis áll fenn, akkor itt is allergiás talajon fejlődik ki a betegség, de ennek a kórképnek az eredete még összetettebb, mint egy "egyszerű" allergiának, itt nagy szerepe van a táplálkozásnak, a pszichés tényezőknek, a bőrszárazságnak. Ezt a diagnózist bőrgyógyász szakorvos tudja hitelesen felállítani. Más a kezelése az atópiás bőrgyuladásnak és egy "egyszerű" allergiának, erről a kezelőorvos tud felvilágosítással szolgálni, iiletve ha atópiáról van szó, akkor a táplálkozási javallatot is ő tudja adni. Talán az lenne a legcélravezetőbb megoldás, ha egy allergológus bőrgyógyászt keresnének fel, aki kivizsgálja a kisfiú betegségének okát, én az allergiavizsgálatot is elvégeztetném, addig is a legsemlegesebb kozmetikai, háztartási szerekkel kerüljön csak kapcsolatba gyermeke és a köztudottan allergizáló ételeket is kerülje (déligyümölcs, eper, málna, hal, stb.) Jó egészséget, jobbulást kívánok a kisfiúnak! Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2009. július 14.

Kérdések és válaszok: Bőrbetegségek

Allergia/Asztma jó lehet-e a svéd...
Üdvözlöm! Oktober ota orrdugulas, magfazas szeru tunetek, szenanatha gyötör. Arcureggyulladasom volt illetve van is folyamatosan. Fulem dugul/kattog egy...
Allergia tünetek
Tisztelt Dr. nő! A panaszommal már hónapok óta küzdök és csak egyre rosszabb! Allergiás tüneteim vannak, ami előszőr az orrom viszketésével kezdődött, de már...
Allergi miatt szenvedek tanácsot kérnék
Tisztelt Doktornő! Kb. 25 éve pollenallergiát állapítottak meg. 2 éve erősödtek fel a tüneteim, szinte éves szinten kell szednem gyógyszert, és orrsprayt...
Hideg allergia
Kedves Doktornő, Hidegallergia témakörben kérdeznék. 35 éves vagyok, alapjában allergiás asztmás beteg (pollenek, néhány étel intolerancia, illetve 2012-es...
Egy hete kaptam allergia és aszthmás...
Az diprophos injekció után egy héttel is állandó nehezlegzesem van nincsenek rohamaim, de nehezen kapok levegőt néha néha kohogok szárazon. Ventolin és...
Allergiás kiütés
Tisztelt Doktornő. Új mosószer használata után a póló alatt, viszkető kiütések jelentkeztek. Elmentem háziorvoshoz aki allergia elleni gyógyszert írt fel...