Sok anyajegyem van, megelőzhető a melanoma?

Tisztelt Weborvos!

Évi egyszeri bőrgyógyászati rákszűréssel és önvizsgálattal elkerülhetem a melanomát, vagy legalábbis ha azt nem is, de mondjuk az áttétek keletkezése elkerülhető? Rengeteg sok fekete festékes anyajegyem van és félek attól, hogy későn veszek észre valami kóros elváltozást. Milyen gyorsan képződnek áttétek egy melanomából? Igazság szerint olyan sok anyajegyem van, hogy leginkább attól tartok, hogy fel sem tűnik, ha egy anyajegyem megváltozik, hiszen képtelenség észbentartani, hogy melyik hogy nézett ki pár héttel vagy hónappal ezelőtt. Mit tanácsol ilyen esetben, amikor valakinek ennyire sok festékes anyajegye van? Hogyan kerülhető el a legrosszabb?

Válaszát köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza melanoma témában

Kedves Kérdező!

Ha valakinek ilyen sok anyajegye van, mindenképpen ajánlott, hogy fényképésszel jó minőségű fotót készíttessen róla, amivel tudja követni, hogy változott-e valamelyik és az évenkénti szűrővizsgálatra is magával tudja vinni. Fontos tényező a melanoma kialakulásában, hogy volt-e a családban valakinek bőrdaganata, gyermekkorában sokszor szenvedett-e napégést, használ-e rendszeresen fényvédőt. Az, hogy milyen gyorsan alakul ki áttétes melanoma sokmindentől függ, egyénileg változik, de mindenképpen, hónapokban-években mérhető.

Üdvözlettel: Dr. Varga Viktória, bőrgyógyász

Kérdés: 2009. június 12., 20:57; Megválaszolva: 2009. június 12., 20:57
Kérdések és válaszok: Bőrbetegségek
Furcsa alakzat a bőrön
Örökletes hajhullás
Körömgomba
Fogamzásgátló-szüneteltetés