Festékes anyajegyek sokasága

Tisztelt Doktornő!

31 éves nő vagyok. Testemet ellepik a festékes anyajegyek, melyeket évente egyszer ellenőriztetek. Eddig 4 anyajegyet szedtek már le, de szerencsére negatív volt mind. A baj az, hogy anyajegyeimnek száma folyamatosan gyarapszik és sok közte, ami nem szép barna, egyenletes, hanem fekete vagy fekete és barna is egyszerre. A bőrgyógyászommal gyanús anyajegyeknek hívjuk őket. A többi a békés anyajegy. Kérdéseim a következőek: Nincs valamilyen gyógyszer vagy pl. fogamzásgátló, ami gátolná az újabb anyajegyek képződését, mert bár figyelem őket, de lassan belebolondulok a vizsgálgatásukba. Igazán nem is lehet több száz anyajegyet észbentartani, hogy melyik hogyan nézett ki pár héttel ezelőtt. Nagyon félek a melanomától, mert ha valakinek, hát nekem minden esélyem meg van rá. Mi tegyek? Tanácstalan vagyok. Rettegek a gondolattól, hogy későn veszek észre valami kóros elváltozást valamelyiken. Legszivesebben leszedetném az összes "gyanus" anyajegyet, de az a baj, hogy nagyon sok van belőlük. Két kislányom van és belebolondulok már a félelembe, amit ezek az anyajegyek okoznak nekem.

Válaszát köszönöm

 

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza anyajegy témában

Kedves Kérdező!

Sajnos olyan módon, ahogy Ön írja nem lehet megelőzni a melanomát, erre nincs  tabletta. Fényvédő krémet használjon, de ezt nyilván tudja. Ami még jelenthet megoldást, hogy gyakrabban jár ellenőrzésre, szükség esetén akár 3 havonta is. Fényképésszel készíttessen jó minőségű fotót az anyajegyeiről és az alapján hasonlítsa össze őket. Ha nem volt melanomás a családjában, nem égett meg sokszor  gyermekkorában, akkor ne rettegjen annyira, mert így tönkreteszi magát.Üdvözlettel: Dr. Varga Viktória, bőrgyógyász

WEBBeteg szakértő
WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2009. június 12., 08:53; Megválaszolva: 2009. június 12., 08:53
Kérdések és válaszok: Bőrbetegségek
Festékes anyajegy
Szemölcs vagy anyajegy az orron
Anyajegyelváltozás
Anyajegy
Szövettani eredmény értelmezése