Festékes anyajegyek sokasága

Tisztelt Doktornő!

31 éves nő vagyok. Testemet ellepik a festékes anyajegyek, melyeket évente egyszer ellenőriztetek. Eddig 4 anyajegyet szedtek már le, de szerencsére negatív volt mind. A baj az, hogy anyajegyeimnek száma folyamatosan gyarapszik és sok közte, ami nem szép barna, egyenletes, hanem fekete vagy fekete és barna is egyszerre. A bőrgyógyászommal gyanús anyajegyeknek hívjuk őket. A többi a békés anyajegy. Kérdéseim a következőek: Nincs valamilyen gyógyszer vagy pl. fogamzásgátló, ami gátolná az újabb anyajegyek képződését, mert bár figyelem őket, de lassan belebolondulok a vizsgálgatásukba. Igazán nem is lehet több száz anyajegyet észbentartani, hogy melyik, hogyan nézett ki pár héttel ezelőtt. Nagyon félek a melanomától, mert ha valakinek, hát nekem minden esélyem meg van rá. Mi tegyek? Tanácstalan vagyok. Rettegek a gondolattól, hogy későn veszek észre valami kóros elváltozást valamelyiken. Legszivesebben leszedetném az összes "gyanus" anyajegyet, de az a baj, hogy nagyon sok van belőlük. Két kislányom van és belebolondulok már a félelembe, amit ezek az anyajegyek okoznak nekem.

Válaszát köszönöm

 

WEBBeteg szakértő válasza anyajegy témában

Kedves Kérdező! Sajnos olyan módon, ahogy Ön írja nem lehet megelőzni a melanomát, erre nincs  tabletta. Fényvédő krémet használjon, de ezt nyilván tudja., Ami még jelenthet megoldást, hogy gyakrabban jár ellenőrzésre, szükség esetén akár 3 havonta is. Fényképésszel készíttessen jó minőségű fotót az anyajegyeiről és az alapján hasonlítsa össze őket. Ha nem volt melanomás a családjában, nem égett meg sokszor  gyermekkorában, akkor ne rettegjen annyira, mert így tönkreteszi magát.Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2009. június 12.

Kérdések és válaszok: Bőrbetegségek

Sérült anyajegy leesett
Üdvözlöm! Pár nappal ezelőtt véletlenül belekaptam egy anyajegybe, ami nem vérzett jelentős mértékben, pár napra rá bevarasodott és leesett. Alatta csak sima...
Festékes anyajegy
Kedves Doktornő! Az alábbi mellékelt leletet kaptam az anyajegyszürést követően. A kérdésem, hogy a lelet azt jelenti, hogy egy rosszindulatú elváltozást...
Szemölcs vagy anyajegy az orron
Tisztelt Doktornő Véleményét és tanácsát szeretném kérni. Pár évvel ezelőtt teljesen egy időben a bal szemem alatt és az orromon megjelent egy szemölcsnek tűnő...
Anyajegyelváltozás
Tisztelt Doktornő! Segítséget szeretnék kérni. Kettő darab kérdésem lenne. 1. A péniszemen kijött egy nagyon pici, barna anyajegy, valamelyik nap, de már...
Anyajegy
néhány hónapja azt vettem észre, hogy egy korábban szinte bőrszínű anyajegy sötétebb lett és mintha jobban kiemelkedne. Apró és szabályos, kb 0.5 cm átmérőjű....
Szövettani eredmény értelmezése
Tisztelt Dr. Bodnár Edina! Azért fordulok Önhöz mert tavaly ősszel levettek egy anyajegyet a lapockámról, de az Erasmus miatt csak most volt lehetőségem...