• Anyajegyek és a napfény fontossága

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        A bőrömön lévő festékes anyajegyek és a napártalom okozta szeplők miatt a bőrgyógyász eltanácsolt a napozástól, és fényvédelemre intett. Olvastam, hogy a napozásnál is nagyobb a rosszindulatú bőrrák veszélye akkor, ha valaki egyáltalán nem megy a napra, és fehér marad nyaranta. (Nem arra a tanácsra vágyom, hogy reggel 10-ig és délután 15 órától napozzak, mert az triviális.) A dilemmát tovább erősíti az a meggyőződésem, hogy a nyári meleg és a napsütés maga az egészség, rendkívül jó hatással van az ember szervezetére: a fizikai és lelki egészségre egyaránt, nem beszélve a majdnem kiürülő D vitamin raktárakról. 2 festékes anyajegyet eltávolíttattam. Az egyiket csak félig szedte le a sebész, most is anyajegy, csak kisebb. Visszamentem a problémával a bőrgyógyászhoz, de ő nem találta az esetet problémásnak. Úgy éreztem magam, mintha én lennék a világ leghisztisebb páciense. Szerinte fizikai behatás, belevagdosás, vagy sérülés stb. miatt nem változik rosszindulatúvá egy festékes anyajegy. Kérdéseim a következők: 1. A fentiekkel kapcsolatban mi az igazság, és mi az orvostudomány álláspontja? 2. Ma már kaphatók olyan testápolók és arckrémek, amelyek barnaságot kölcsönöznek a bőrnek. Milyen módon hatnak ezek a kozmetikumok? Van-e ellenjavallata ezeknek a készítményeknek? Az ily módon előcsalogatott bőrpigmentek nem okoznak rosszindulatú elváltozást a bőrön, illetve a festékes anyajegyekben? Véd-e a napégéstől az így megszerzett barnaság? A készítmények között van olyan, amely fényvédő komponenst is tartalmaz. Használata után közvetlenül lehet-e napozni? 3. Van-e káros hatása a napártalmat szenvedett bőrre, illetve a festékes anyajegyekre az olyan fénynek, amely hullámhossza nem az UV-tartományba esik, pl. képernyő világítás, erős mesterséges fény, bioptron lámpa használata stb. A válaszokat köszönöm.

        WEBBeteg szakértő válasza a anyajegy témában

        Kedves kérdező!

        Kérdései és problémafelvetései nagy tájékozottságról árulkodnak, viszont az ismeretek teljessége nélkül valóban indokolt lehet az aggodalma az anyajegyekkel kapcsolatban. Az UV fénynek nem minden komponense rákkeltő, viszont ezek olyan fényforrásokban, amelyek a mindennapos használatban vannak (lámpa, neon stb. ) nem fordulank elő. Terápiás fénykészülékek, szoláriumok viszont tartalmazzák a napfény mellett. A fényvédelem minden anyajegyet viselő betegnél indokolt. Gyakorlatilag én egyáltalán nem javaslom a sok anyajeggyel rendelkező betegeimnek a napozást. Ha félig lett eltávolítva az anyajegye, javasolnám a reoperációt. A barnító krémek csak a bőr legfelsőbb rétegeire hatnak, kémiai reakció révén okozzák annak besötétedését, a pigmentsejteket, melyekből melanoma alakulhat ki, nem veszélyezteteik, viszont a napégés ellen nem nyújtanak védelmet, ahogyan  a szolárium sem!

        Dr. Gál Mónika bőrgyógyász


        WEBBeteg szerkesztőség
        Itt kérdezhet További orvosok

        Kérdés: 2008-04-11 13:33:50; Megválaszolva: 2011. július 27., 18:03

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Rákgyógyítás
        Így vesz részt a mesterséges intelligencia a kezelésben.
        Füstmentes jövő?
        Új - Távkonzultáció