• Mi lehet ez?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktornő! Körülbelül egy hete az egyik szemem alatt kijött a képen látható, körülbelül 9x6 mm-es dudor. Puha tapintatú, kicsit csillogó, van amikor nagyon minimálisan finoman hámlik, de általában nem hámlik és ráncos. Mivel első pillanattól kezdve teljesen biztos voltam benne, hogy nem pattanás, egyszer sem nyomogattam meg. Voltam bőrgyógyásznál más miatt, mivel másfél hónapja testszerte viszketek és múló csalánkiütések jönnek ki rajtam. Megállapította a urticaria factitia-t és mellesleg mutattam meg ezt kiütést az arcomon. A bőrgyógyász hosszasan nézegette, majd azut mondta fogalma nincs arról, hogy mi ez. Lát kis értágulatot, biztos, hogy nem pattanás, ha hónapokig nem műlik el, akkor menkel el onkológushoz, mert előfordulhat, hogy basilioma, bár fiatal vagyok hozzá. Azt még azért szeretném hozzátanni, hogy az autoimmun betegségek előtt is egész életemben kerültem a napot, soha nem napoztam. Az arcomat különös tekintettel védem UV védő krémekkel és UV védős sminkeket használok. Ráadásul ezt a területet az UV-s napszemüveg is védi, amit télen-nyáron hordok. Doktornő szerint mi lehet ez? És ha esetleg mégis basalioma lenne, akkor tényleg biztonságos hónapokat várni vele? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel.

        Dr. Baki Márta válasza a autoimmn betegségek témában

        Tisztelt Asszonyom! Leveléből az derül ki, hogy autoimmun betegsége van, mely miatt nem tudom, hogy valamilyen kezelésben részesül-e vagy sem. Önmagában a kevésbé jól működő immunrendszer esetén a bőrdaganatok fiatalabb korban is előfordulhatnak. Az Ön által küldött kép ezt egyértelműen nem támasztja alá, de fokozott megfigyelést tesz szükségessé. Nem tudom, hogy a bőrgyógyász nézte-e nagyítóval – dermatoszkóppal - s az után javasolta a levelében írottakat. Abban az esetben, ha a dermatoszkópos vizsgálat nem volt egyértelmű, akkor néhány hetet lehet várni, de ha nem múlik vagy növekszik vagy a színét változtatja, akkor mindenképpen indokolt egy koraibb bőrgyógyászati vizsgálat. Abban az esetben, ha a megtekintés nem elegendő, akkor a későbbiek során esetleg szövettani vizsgálatra is sor kerülhet. Tisztelettel: dr.Baki Márta


        Kérdés: 2020. március 12., 22:50; Megválaszolva: 2020. március 14., 15:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        A tüdő vitaminja
        A folyamatos, tudatos vitaminpótlással sokat tehetünk egészségünkért.
        Füstmentes jövő?
        Új - Távkonzultáció