HPV-oltás

44 éves férfi vagyok. 2018 majusban egy akkortájt kialakuló nemi szervi szemölcsömből HPV 16-ot tipizáltak, melyet lelézereztek, majd miután kiújult, kimetszették, szövettan: bowenoid-papoulosis, nem rosszindulatú (nincs jele malingitásnak) . Már a kimetszés előtt az orvosom rábeszélt a gardasil 9 oltásra, amelynek az első vakcináját jún 8-án meg is kaptam (nem tudom, hogy ettől, vagy az 1 doboz isoprinozinetól, de ezt követően azóta is tartó emésztőrendszeri problémáim lettek, kivizsgálás folyamatban) Majd kiújult a szemölcs és lett néhány új is, lézerrel kezelve aug közepén. Aug közepére volt tervezve a második vakcina, de mivel gyomor és vastagbéltükrözésre készültem, elhalasztottuk szept közepére a második vakcinát, hogy ne terhelje a szervezetemet. Megint kiújult egy szemölcs, ezért tervezem, hogy megint megyek lézerre. Tudom, hogy az oltás a meglévő fertőzésre semmit nem használ, csak a visszafertőzéstől védhet. Mégis az orvos rábeszélt, mert végbélrákkal ijesztgetett, hogy ha áterjed oda, akkor ott rákot okozhat. Azt szeretném Öntől kérdezni, hogy: 1.) van-e értelme, hatása egy ilyen oltásnak egy 44 éves ffi esetében (kislányokon és fiatal nőkön vizsgálták csak a hatását és mellékhatásait. Nem lehet tudni, hogy egy idősebb ffinél milyen súlyos mellékhatások lehetnek) 2.) valóban megvédene a végbélráktól? van ennek valami esélye nálam? 3.) És talán ez a kérdés a legfontosabb: amennyiben úgy döntök, hogy folytatom az oltássorozatot, akkor a jún 8-án beadott első oltást követő másodikat anyagi és egyéb okok miatt tovább halaszthatom-e október közepére? Lehet abból valami baj? A hatása romolhat? Köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bodnár Edina válasza HPV témában

1.-2. Igen, van értelme, meg tudja védeni a végbélráktól (a HPV 16-tól már nem)

3. Halaszthatja a 2. adagot, de a védelem romlik. A 3 adagot mindenképp be kell adni 1 éven belül

Kérdés: 2018. szeptember 04., 10:32; Megválaszolva: 2018. szeptember 15., 15:38
Kérdések és válaszok: Bőrbetegségek
Milyen szemölcs van a fitymámon?
Tisztelt Doktornő! A csatolt képen szereplő szemölcsöt a találtam a fitymámon. Nem tudom eldönteni, hogy ez HPV szemölcs e. Többször kezeltem...
Apró dudorok
Kedves Doktornő! Kb 3-4 hónapja apró dudorok,mintha kicsi szemölcsök jelentek volna meg a bal belső combomnál alul a herezacskómon. A masik oldalt...
Szemölcs a hímvesszőn
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! A péniszemen nemrég kisebb szemölcsök jelentek meg, egész pontosan 3 db (nagyjából 2-3 mm) , minden előzmény...
Mi lehet a végbél nyílásomnál?
Üdvözlöm! Egy hónapja kezdődött. Azt vettem észre, hogy feszül a végbél nyílásnál és vécézés után fáj és viszket. Kentem reparon...
Hpv gyereknél mit okozhat?
Kedves Doktor nő/úr! Sajnos hpv-t diagnosztizáltak nálam 2017 márciusban, bár valószínűleg évek óta megvan a fertőzés, mert 2015 óta csak a...