• bőrgomba?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő! Kb. 1,5-2 héttel ezelőtt a tenyerem hámlani kezdett. Éppen ekkor voltam a pedikűrösömnél, akit megkérdeztem, hogy mitől lehet ez? Ő azt gyanította, hogy gombás a tenyerem. Megijedtem, hisz a tenyeremmel a testem minden tájékát megérintem. Elmentem a bőrgyógyászhoz. Ekkor teljesen kiszáradt volt a tenyerem, és apró területeken hámlott. Nem viszketett, nem volt hólyagos, csak hámlott, és rendkívül száraz volt. A bőrgyógyász azt mondta, hogy ekcéma. Kaptam rá 2 féle kenőcsöt, egy zsírozót, illetve egy baktérium és gombaölő krémet, utóbbit este és reggel kell bekennem. Rákérdeztem, hogy lehetséges e gomba? Azt felelte, hogy felszinesen előfordulhat, de nem fertőz. Rákérdeztem direkt, hogy esetleg a hüvelyemnél okozhat-e problémát, esetleg hüvelygombát? Azt felelte, hogy ettől nem kaphatok gombásodást ott. A kezem már kezd rendbejönni, viszont most a talpamon és lábujjakon is jelentkeznek ezek a hámló tünetek. Szintén nem viszket, csak nagy területbe lehámlik a bőröm. Ugyanezzel a krémmel kezelem most a talpam is, illetve teafaolaj és Canesten krémet keverek még bele, hátha így hatásosabb lesz. Kérdéseim a következőek. Ez valóban gombásodás lehet, ha a talpamon is megjelent? Fertőződhet-e oda-vissza a kezemtől a lábam és fordítva? Illetve jelenleg hüvelygyulladásom van, és tényleg félek, hogy bejuttatom a hüvelybe is ezt a problémát. Lehetséges ez? Ha valóban gomba, akkor gondolom jobb ha zárt cipőt, és zokniban járok, mint a mezítlábas szandálok? Plusz gondolom a cipőimet alaposan ki kell fertőtleníteni. Ezt mivel ajánlja? Válaszait előre is köszönöm.

        Dr. Bodnár Edina válasza a Ekzema témában

        A legvalószínűbb hogy egyfajta ekzema okozza a tüneteket, melyet kiválthat gomba allergén. De ez nincs összefüggésben a hüvelygyulladással, és nem is fertőz. A zárt cipő viselése rosszabb, mint a szandáloké, mert jobban beleizzad a láb. 150mg/hét fluconazol kapszulát szedjen 4 hétig antihisztamin mellett. A lokálisan alkalmazott kezelést jónak találom. A cipőfertőtlenítést formalinnal tudja megoldani.

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2017. augusztus 18., 21:55; Megválaszolva: 2017. augusztus 26., 22:57

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        gyanus anyajegy