Emésztési gondok és bőrproblémák?

Tisztelt Doktornő/Doktor úr! Súlyos acne-s panaszokkal évek óta szakorvosi rendelésekre járok, túl vagyok számos kenőcsön, vérvételen, voltam góckutatáson is. A bőröm azonban továbbra is súlyosan kisebesedik, minden pattanásom begyullad, gennyes-véres. A hátamon már nemigen vannak új pattanások, de arcon és karon meglehetősen sok. 4 hónapon keresztül szedtem már Sotretet is, de nem hozott javulást (az első hónapban letisztult valamennyire az arcom, de továbbra is jelentek meg újak, amik begyulladtak) , ezért 2-3 nappal ezelőtt abbahagytam. Mivel nagyjából ezzel egyidőben történt, hogy meghíztam (55 kg-ról jelenleg 70-re) , illetve némi férfias jellegű szőrösödés is tapasztalható (főként hason) , a tél során az endokrinológus PCO-ra vizsgált, de szerencsére ez negatív lett. A tüneteim azonban Diane 35 szedése mellett sem enyhültek (sem a szőrösödés, sem a pattanások) , pedig lassan egy éve szedem (az endokrinológiai vizsgálat miatt 3 hónapra felfüggesztettem) . Több emésztéssel kapcsolatos panaszom is volt, bár ezt én és a háziorvosom is a stresszes időszaknak tulajdonítottuk, bíztam benne, hogy ennek végeztével megszűnnek az olyan tüneteim, mint például keményre duzzadt has, vízszintesen fekve, nyugodt légzés mellett is remegő has, fáradékonyság, étvágytalanság, nem túl bonyolult ételek (pl. főtt krumpli) utáni tompultság és rosszullét, ritkábban hányinger. Az utóbbi időben, ha lehetőségem volt rá, rosszulléteim idején megmértem a testhőmérsékletemet, és bár sokkal többnek éreztem, inkább csak hőemelkedésem volt. Lehet-e összefüggés az emésztési panaszok és a pattanások, illetve a szőrösödés között? Voltam gyomorröntgenen, a leletről csatoltam képet. Ha igen, hogyan deríthető ki, hogyan szokták vizsgálni (pl. vérvétel, tükrözés - ettől eléggé tartok)? Érdemes előbb gyomorkínélő diétába kezdeni? Ha igen, mit javasol? Előre is köszönöm a választ!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tóth Gyöngyi válasza pattanás témában

Tisztelt Kérdező!

Mivel minden vizsgálat megtörtént és negatív lett (főleg az endokrinológiai kivizsgálás) , ezért nem hiszem, hogy összefüggés van a panaszok között. A gasztroenterológiai tünetekben, kivizsgálásban nem tudok tanácsot adni mivel bőrgyógyász vagyok, de nem hiszem hogy szükséges lenne gyomortükrözés az Ön esetében. A testsúly növekedés és szőrösödés között lehet összefüggés.Sajnos a pattanások esetében már minden terápia kipróbálásra került, hosszú távú megoldást a Sotret szokott nyújtani, de csak ha elhúzódóan fél -egy évig szedi valaki.

Kérdés: 2012. június 27., 19:06; Megválaszolva: 2012. július 01., 19:19
Kérdések és válaszok: Bőrbetegségek
Körömgomba
Kiütések a tenyéren
Foltos kezek
S. Aureus kezelése