Milyen mértékben és mivel gyógyitható a felfekvéses seb (decubitus)?

Kedves Szakértő! 81 éves hölgy ápolónője vagyok egy osztrák faluban, sajnos a háziorvossal nem sikerült kapcsolatba kerülnöm. Korábban a Caritas látta el a hölgyet napi 2-3 alkalommal. A beteg kb. 62 kg, állandóan ágyban fekszik, sokat alszik nappal és éjjel is, és a napi 3 étkezési alkalmat kivéve, amikor kiveszem az ágyból, nem mozog, mivel állítólag nehezére esik a mozgás (még a napi ágybeli pozícióváltások során is mivel nagyon nehézkesen mozdul meg (alig mozdítja meg magát. Nagyon minimálisat (van nap, amikor semmit nem eszik, folyékony táplálékot -Allin- kivéve) eszik nagyon keveset iszik, így üzennem kellet az orvosának, hogy a Caritassal kötessen be infuziót, mert a betegem súlyosan dehidratált. Ez heti két alkalommal megy a bőr alá (fiziológiás sóoldat) 5 hétig. 3 éve végbélrákot diagnosztizáltak nála (sztómája van, a hasfalon kivezetve) , inkontinenciás is. Fájdalmai nincsenek, rendszeres gyógyszere napi egy Pantoprazol, ezt kivéve nem kap más gyógyszert, csak ritkán 5-10 Novalgin cseppet a lábfájdalmára. Tisztán, szárazon tartom a beteget, de már úgy vettem át, hogy a fenekén, a farokcsont közelében felfekvése volt, amely hol jobb lett, hol rosszabb. Jelenleg sötétpiros folt, amelyet sötét körgyűrű övez. Mivel orvossal nem tudtam beszélni, s itt gyógyszertár sincs, csak a Caritas segítségét tudtam igénybe venni, akiktől védőtapaszt (steril, tapadó, allergiamentes párnácska, mely megelőzi a fertőzést is) kaptam a felfekvésre, amely a sebet védi a további horzsolódástól il. nyomástól. Bár tudtommal a Decubitusra nincs gyógyszer, a sebet vékonyan bekentem bepanten krémmel, s úgy ragasztottam le, mert a párnácska belsejére ráragadt a beteg bőrfelület egy pici, 1-2 mm-es része. Kérdésem: van-e olyan szer, amit orvos felírhat (mert akkor a családdal mindenképpen orvost keríttetek, aki ezt felírja) . A betegnek még nem fáj a felfekvés, de szeretném megelőzni a további szövetelhalást, hogy a seb nehogy még jobban elmélyüljön. Előre köszönöm a tanácsot.

Legfrissebb cikkek a témában

Nurse Háziápolás válasza felfekvés témában

Kedves Kérdező!

A leírtak alapján mindenképpen javaslom a Sudocrem-et vagy a Mediflur-t megelőzésképpen, azonban hámhiány esetén csak a Sudocrem javasolt. A rend kedvéért mindnképpen javasolnám, hogy a háziorvossal vegyék föl a kapcsolatot és nézessék meg vele a beteget, hogy milyen gyógymódot javasol. A mi tapasztalataink szerint a krémek alkalmazása mellett nagyon fontos, hogy 1-1, 5 óránként mozgassuk meg a beteget és fordítsuk át másik oldalára vagy lehetőség esetén ültessük ki, hiszen ezáltal a nyomáspontokat tehermentesíthetjük és szükség esetén a családdal egyeztessen arról, hogy kompesszoros decubitus matracot szerezzenek be (AKS II vagy 200, Russka 2000, 2500 vagy 3000) . Ezen anti decubitus matracokkal és a mozgatásokkal, forgatásokkal, krémek alkalmazásával akár teljes gyógyulást is el lehet érni. Amennyiben esetleg van lehetőség, úgy szerezzenek be a fentieken túl anti decubitus párnákat (kör, U-alakú, stb) , melyek alkalmazásával elkerülhetjük pl a fejen, sarkakon a felfekvések kialakulását.

Remélem, hogy hasznos információkkal tudtam ellátni Önt.

Tisztelettel:

Ferencz Rita

 Nurse Háziápolás
Nurse Háziápolás Tegye fel betegápolással kapcsolatos kérdéseit!
Kérdés: 2012. május 03., 16:50; Megválaszolva: 2012. május 08., 10:16
Kérdések és válaszok: Bőrbetegségek
Furcsa alakzat a bőrön
Örökletes hajhullás
Körömgomba
Fogamzásgátló-szüneteltetés