Napallergia?

Üdvözlöm Doktornő! Kérdezni szeretnék. Idén leszek 22 éves. A serdülőkoron pár éve átestem, azóta szép az arcom, nem vagyok pattanásos. Hozzáteszem, hogy anno elkezdtem használni a Duac-gél nevezetű krémet (nem nekem írták fel, hanem a nővéremnek szülés után, de ő nem használta és így nekem adta) és láttam, hogy nagyon jó. Alapjáraton zsíros a bőröm, de a gél segített ezen a problémán is. Láttam a tájékoztatón ugyan, hogy napérzékenységet okozhat, nem szabad vele tűzőnapra menni, de én nem foglalkoztam vele, mert már vagy 2 éve minden hónapban váltottam egyet (holott azt is írta, hogy a kezelés 6hétig tart körülbelül, ha jól emlékszem) , és soha semmi bajom nem volt tőle. Egészen tavaly nyár végéig. Egyik napról a másikra rengeteg piros pötty jött ki az arcomon. Elmentem bőrgyógyászhoz, azt mondta, hogy valamilyen kozmetikumtól van. De évek óta ugyanazt használom..Elmentem magánrendelésre ott azt mondta a doktornő, hogy a hormonok.., de egyik napról a másikra?! A háziorvos-mint végül kiderült-egy hegesedésre használatos krémet írt ki, de azt mondta, hogy ez nem allergia. Ahogy jött a rossz idő, az ősz meg a tél megint semmi baja nem volt az arcomnak, egyetlen pötty, pattanás sem semmi más nem jelent meg hónapokon át. Most, hogy kezd erősödni a nap megint látom, hogy kezdenek előjönni, ha napon vagyok. Vettem Bioderma SPF 50 krémet, de úgy érzem nem használ, fénylik a bőröm tőle, és miután lemosom, egy-két piros foltot is észreveszek. Lehet, hogy nem bírja a bőröm? Ön szerint jól gondolom, hogy a Duac gél miatt van ez a probléma? Ha igen van rá megoldás? Mivel tudnám vajon kezelni? A napvédőkrém elég? De melyik fajta a legjobb? Vagy esetleg hozzászokik a bőröm és magától eltűnnek idővel? Elfog valaha múlni? Válaszát előre is köszönöm! Nagy Nikolett.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Csuth Ágnes válasza bőrelváltozás témában

Kedves Nikolett!

A Duac gél miatt kialakulhatott fényérzékenység, de ennek oka lehet még egyéb kozmetikum is, amiket használ, pl. arckrémek, lemosók, stb. A Duacot nem is javaslom most már, mert rezisztensek lehetnek rá a bőrön lévő baktériumok, ezért inkább, ha pattanásos lesz a bőre, egyéb szerrel próbálkozzon meg. A fényvédő használata jó ötlet, ha zsírosnak érzi, megpróbálhat kevésbé olajos készítményt is venni, esetleg egy fényvédős könnyű arckrémet, például nagyon jók a Clinique termékcsalád tagjai. Éjszakára tegyen a pöttyökre egy szárító pasztát, ha nem segít, írjon vissza. Jobbulást!

Kérdés: 2012. április 28., 14:00; Megválaszolva: 2012. április 30., 17:30
Kérdések és válaszok: Bőrbetegségek
Rózsa hámlás
Kiütések a végtagjaimon
Vissza-visszatérő kiütés
Grover-kór
Viszkető iütések