Izzadás, acne, Sotret

Tisztelt Doktornő/Doktor úr! Évek óta küzdök az acnés bőrömmel, arcon és karon csúnyán kisebesednek a pattanásaim, a sebek nehezen gyógyulnak. Tavaly télen a góckutatás nem hozott eredményt, előtte csak Dalacint és Skinorent kaptam külső kezelésre, illetve néhány étel mellőzését javasolták, amit be is tartottam. 2011 decemberében PCOS-re is kivizsgáltak (az acné mellett férfias szőrösödés is a panaszom: hason, bajusz, de más testtájékon is elég erőteljes a szőrnövekedés sajnos) , szerencsére az endokrinológus úgy ítélte meg, nincs ilyen betegségem. 2011 júniusától nőgyógyászom Diane35-t írt fel (a PCOS kivizsgálás érdekében 2011 októberétől 2012 februárjáig nem szedtem, a vizsgálatra december végén kerül sor) . A laborvizsgálatok eredményeit igyekeztem összegezni a csatolt feltöltött képen. Nyugtalanít, hogy nincs meg a kiváltó ok. Harmadik hete, bőrgyógyász felkeresése után elkezdtem szedni Sotretet, egyelőre napi 20 mg-ot (kb. 70 kg vagyok) . A gyógyszer szedését megelőző laborvizsgálatot végző kisasszony javasolta, hogy kérdezzek rá az izzadásra is, hátha jelent valami fontosat, ugyanis rettentő könnyen megizzadok, nem csak hónaljban, hanem háton és mellkason is, akár már 18-20 C fokban, egyszerű sétálás után is. A kérdésem az volna, jelezhet-e valamit ez a fokozott izzadás? Hogyan kezelhető? A színes ruhák hordásának kerülése nem megoldás: ( A Sotret mellett lehet-e szedni a következőket: cink (vitaking 30 mg-os) , magnézium és kálcium pezsgőtabletta, karitinkapszula (fogyni is szeretnék) és virágpor. Köszönettel: MM

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Stehlich Gábor válasza akne témában

Kedves Kérdező!

Ennek a betegségnek a Sotret vagy hasonló készítmények a gyógyszere. Ezt kúraszerűen kb 6 hónapig kell szedni.

A betegség oka a bőrnek egy fokozottabb férfias típusa. Ha nincs anatómiai ok a háttérben, akkor ez egy hajlam. A Sotretet szedje kitartóan, javulni fog. Nem kell mellé Zink.

Viszont menjen kozmetikushoz is rendszeresen tisztításra.

Tisztelettel: Stehlich Gábor

Dr. Stehlich Gábor
Dr. Stehlich Gábor Bőrgyógyász, kozmetológus, allergológus
Kérdés: 2012. április 10., 17:10; Megválaszolva: 2012. április 12., 16:05
Kérdések és válaszok: Bőrbetegségek
Szemölcs vagy anyajegy az orron
Érdeklődés a lehetőségekről.
Bőrkeményedés?
Rózsa hámlás
Kiütések a végtagjaimon