Hirdetés
      • Rosacea és a paleolit táplálkozás

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Válaszadó. Nagyon sok jót hallottam erről az oldalról, gondoltam regisztrálok és kérdezek.Nagyon tiszteletreméltó Önöktől hogy ily módon is próbálnak segíteni a sok tanácstalan és beteg embernek.Köszönjük! A szokásos időszakos munkahelyi alkalmasságin jártam (febr.16-án) és a Doktornő feljegyeztette asszisztensével, hogy rosaceám van. Itt kicsit vissza mennék az időben: Nagyon sok helyen megfordultam már az miatt hogy az arcbőröm száraz, ha nem kenem akkor kipirosodik, kifehéredik a bőr felszíne, azaz nagyon kiszárad és szinte hámlik a bőröm. Nagyon sok évvel ezelőtt kb.8 éve) felírták az elocomot, majd arcomnak ez már kevés volt. Többszöri különböző arckrém csere után jött a Ftorocortos krém. Reggel és este kennem kell vele, ha nem kenem be egyszer az első tünet hogy viszket. Többször hallottam, hogy ezek szteroidos krémek, ami hosszú távon nem használható.Próbáltam már több fajta arckrémet de egy pár nap után, mindig vissza kell térnem az évek óta használatos ftorocortos krémhez.Február 10.-én a Kecskeméti bőrgyógyászaton életemben először megállapították a rosaceát és Phlogosanos külön esti és nappali krémet és mosakodót írtak fel. Az eddigiekhez képest eddig jól bevált, nem mondom hogy nincs panaszom, de nem olyan elviselhetetlen mint eddig. Tehát arcpírt sosem kellett használnom, mert meg van a természetes arcpirosítóm, arccsontom kis hajszálerekkel van teli. Azt mondják ez is a szteroidos krémektől van, habár édesanyámnak szintén hajszáleres az arca és ő sosem használt hasonló krémeket, szóval ez szerintem öröklődött. Mindig is száraz volt a bőröm, a testem egész felületén, folyadék bevitelre ugyan nem figyeltem mindig, de az elmúlt években próbálom betartani. Itt visszatérnék levelem elejéhez, mert a Doktornő ecsetelte hogy ő már több mint 10 éve a paleolit étrendet alkalmazza, szintén ilyen problémái voltak mint nekem.Sőt azt mondta neki csúnyább volt arcbőre. Én kétkedve és arcát folyamatosan vizslatva hallgattam végig, ugyanis arcbőrén csak nagyon közelről lehet megállapítani hogy vannak kis apró pöttyök, de semmi nyoma hajszálereknek és arcpirosságnak. Nagyon sok olyan dolgot tudott rólam, azaz szervezetem működéséről mondani amit én eddig nem mondtam neki. A mandulámat 10 évesen vették ki, mert folyamatosan megfáztam és sajnos a vesém is fájt ezmiatt sokat, azóta vese fájdalmam nem volt, viszont azóta érzékeny vagyok a tejtermékre. Nagyon szeretném fogyasztani, de nem bírja a hasam. Amúgy sem rendszeres a székelésem sokszor van vele problémám. Ugyan ezt először annak tudtam be, hogy a családban van más bélérzékeny is, de ennyi év után nem csak az lehet hogy ezt örököltem. kb.12 éves koromban pedig minden ok nélkül hónapokig tartó gyomor panaszokkal jártak szüleim velem az orvostól orvosig, sok fajta gyógyszer, gyomortükrözés és vizsgálat után lassan és nehezen én jöttem rá, biztos hihetetlennek fogja tartani de a csapvíz okozta panaszom. A vizet sokáig másként pótoltam, azóta emiatt sincs panaszom.Torkom sűrűn fáj, orrom sűrűn folyik és nyaki nyirokcsomóm sűrűn dagadt. Gégészeten a porallergiát állapították meg. Anyagcserém sincs teljesen rendben. Ha pár napot úgy tudok itthon tölteni hogy nem dolgozom, akkor úgymond a reggeli ébredés a teám mellett meghozza a székletürítést, viszont ha ez felborul akkor sokszor szorulással, majd pár napi szenvedés után hirtelen hasmenéssel gyors kitisztulok, időközben hasi és székelési fájdalommal jár, azaz nagyon szenvedek olyankor. A tejtermékeket nagyon szeretném fogyasztani, de ugye tudom a szervezetem jelzéséből hogy nem lehet és le van korlátozva egy kis tejszínre, tejfölre, tejre, ami az egyes ételek elkészítéséhez használatos. A kenyeret nagyon szeretem, az édességek, sütemények, tésztafélék szintén a kedvenceim közé tartoznak.Szokták mondani általában azt szeretjük, amit nem lehetne:) Még csak vagy már 31 éves leszek májusban és lassan annyi panaszom van mint egy idős néninek.Doktornő első körben teljes tükrözést tanácsolt, szerinte szervezetemben több a rossz baktérium mint kellene és ha ezt megcsináltam akkor ki lehetne alakítani a helyes étrendet, ami szerinte a paleolit. Említette a glutén és laktóz érzékenységet. Nagyon sokat olvasgattam itt a neten a tünetekről és vizsgálatokról, a paeolit étrendről és az elmúlt pár napban nagyon sok ismerőssel beszéltem ezekről és végig gondolva étrendem és életem inkább kezdek hinni ezekben a dolgokban, mint nem. Nem tudom Ön mit tanácsolna nekem, de teljesen tanácstalan vagyok. Hogyan és miként kellene elindulni ezek kivizsgáltatásban, ideiglenes lakcímmel az itteni körzeti orvoshoz fordulhatok e ilyen kérésekkel (vagy csak az állandó lakcímhez tartozó házi orvosomhoz) és milyen vizsgálatokat kérjek, elkerülhető e egyenlőre a tükrözéses vizsgálat. A Doktornőt akkor ezekről elfelejtettem megkérdezni, a körzeti orvosomhoz pedig nem szeretnék felkészületlenül beállítani. Várom válaszát és előre is köszönöm. Üdvözlettel: Rozi

        Dr. Tóth Gyöngyi válasza a rosacea témában

        Tisztelt Kérdező! Az Elocom és Ftorocort nem arckrém, hanem egy szteroid tartalmú gyógyszer, melynek a folyamatos több éven keresztül történő alkalmazása értágulatokat, rosaceát okoz. Természetesen a rosacea genetikailag is örökölhető betegség, ez is fenn áll Önnél, mivel édesanyja is hasonló megbetegedésben szenved. Ennek a kezelése bőrgyógyász szakorvoshoz tartozik. A többi kérdésével keresse fel a területileg illetékes háziorvosát, aki szükség esetén el tudja látni beutalóval.


        Dr. Tóth Gyöngyi
        Bőrgyógyász-kozmetológus Itt kérdezhet

        Dr. Tóth Gyöngyi

        Kérdés: 2012. február 20., 17:21; Megválaszolva: 2012. február 24., 17:56

      • Kérdések és válaszok a témakörben: