Hirdetés
      • Aknés bőr

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Aknés pattanásos bőrt diagnosztizáltak nálam novemberben. Ennek előzménye, hogy 3 évvel ezelőtt szintén volt ilyen problémám, melyre Sotret nevű gyógyszert szedtem 6 hónapig, azonban a teljes dózist nem szedtem be, mert a kezelés végén már rosszul voltam (szédülés, hányinger, stb.). Akkor az aknék elmúltak. Két évre rá, szintén előjöttek az arcomon ezek a problémák, azonban sokkal rövidebb idő alatt (2 hét), ráadásul ősszel. Ekkor először Doxyciklin nevű antibiotikumot kaptam, melytől a gyomromban tett kisebb károkat (gyomortükrözés alkalmával: a gyomor alsó részéna nyálkahártya sérült, eróziók vannak rajta, magas gyomorsav tartalom...melyekre Pafenon tablettát írtak fel). Ezek után ismét isotretinoin-os kúrát javasoltak, ezúttal Aknenormin-nal (mert, hogy gyomor kímélőbb), melyet egy hónapja szedek (30 mg/nap), és ezt kiegészítették Diane 35 szedésével. A gyógyszer adagomat most 40 mg-ra emelték/nap. A kérdésem összetett: Az egyik, hogy ajánlották a Sudocrem nevű terméket, akné kezelésére, melyet ki is próbáltam, és úgy látom javít a bőröm állapotán. Nincsen annyira begyulladva, sokkal szebben húzódnak vissza ezek az aknés csomók. Ezt lehet e ezen gyógyszerek mellett kenni, vagy inkább hagyjam abba? A másik kérdésem, hogy mitől alakulhattak ki ezek a bőrproblémák? Az orvosaim a stresszre fogták, de én ebben már abszolut nem hiszek. Biztos van valami külső hatás, allergia vagy hasonló. (hozzá teszem voltam teljes vérképen, néztek pajzsmirigy funkciókat, vizeletet, vércukrok, voltam fogorvosi vizsgálaton is és minden eredményem negatív lett, tehát semmilyen gyulladást nem találtak a szervezetemben). Tinédzser koromban ugyan pattanásos volt a bőröm (tehát a hajlam megvan), viszont nem ezeken a helyeken (állcsonti rész), ahol most. Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Stehlich Gábor válasza a pattanás témában

        Tisztelt Hölgyem! A Sotret ill. Aknenormin kezelés ennek a gyógymódja. Ez csak tünetmentessé teszi Önt, de végleg nem gyógyítja meg. Oka egy fokozott férfi nemi hormon hatás a bőrben. A férfi nemihormonok irányítják a faggyúmirigyek működését. Ennek van egy relatív túlsúlya. Ezért alakul ki a fokozott faggyútermelés. A másik ok egy szarúsodási zavar a faggyúmirigy kivezető nyílásában. Tehát nem elég, hogy többet termel a mirigy, de nem is tud ürülni. Ezért pang a mirigyben a váladék és szaporodnak el a bőr normál flórájához tartozó baktériumok. Ezt a fokozott férfi nemihormon hatást állítja meg a Diane-35. A Sudokrém nem hatásos ebben az állapotban. Folytassa az Aknenormin kezelést. Őszinte tisztelettel. Stehlich Gábor


        Dr. Stehlich Gábor
        Bőrgyógyász, kozmetológus, allergológus Itt kérdezhet

        Dr. Stehlich Gábor

        Kérdés: 2012. február 02., 10:23; Megválaszolva: 2012. február 06., 13:45

      • Kérdések és válaszok a témakörben: