• Igen vagy nem?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Szakértő. 4 évvel ezelőtt autoimmun hashimoto thyreoiditist állapitottak meg nálam. A kezdeti pár hónapos túlműködés után "beállt" az értékem normál tartományba tsh:3-4körül volt mindig, és az ft4, ft3 értékek is rendben voltak. Ez tartott kb 3 évig. Most friss vérvétel és uh volt. A tsh 0,98, ft4,ft3, aTpo rendben. Uh rendben. Olyan mintha meggyógyultam volna? Amikor kérdeztem átmehet e esetleg túlműködésbe azt mondta a doki: igen megtörténhet. Én nem értem, azt hittem idővel el fog sorvadni, alulműködésem lesz, és gyógyszerre lesz szükségem! Látszólag minden rendben de mégsem tudok megnyugodni, mert nem értem? Most akkor meggyógyultam vagy izguljak mert lehet még esetleg túlműködésem is?(átfordulhat mert ilyenről még sehol nem hallottam?)Csak mert a mostani 0,98-as érték eléggé alacsony az eddigi 3-4 közötti tsh értékekhez képest. Köszönöm, ha válaszol. Anna

        Dr. Szántó Antónia válasza a autoimmun betegség témában

        Kedves Anna, azt nem írta, hogy az elején volt-e pajzsmirigy elleni antitest pozitivitása, de gondolom, igen. AZ autoimmun thyreoiditiseknek van egy ún. regenerációs fázisa, amely, ha teljes, akkor akár "meg is gyógyulhat". De ettől függetlenül járnia kell kontrollra, mert évek múlva is alakulhat ki alulműködés, és akkor el kell kezdeni pajzsmirigyhormont szedni. Ez a 0,98 nem alacsony, sőt, ez az optimális. Ha pl. gyereket szeretne, akkor sokkal jobb körülményeket teremt a magzat számára egy ilyen sTSH, mint pl. egy 3,0 (ami pedig szintén normális). De az eredeti kérdésre válaszolva, olyan nem szokott lenni, hogy gyógyszer nélkül, évekkel az autoimmun thyreoiditis kezdete után ismét túlműködési fázis alakul ki.


        Dr. Szántó Antónia
        belgyógyász-immunológus

        Dr. Szántó Antónia
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. április 01., 11:42; Megválaszolva: 2011. április 03., 22:24

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        Olajozott fültisztítás
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés