Igen vagy nem?

Tisztelt Szakértő. 4 évvel ezelőtt autoimmun hashimoto thyreoiditist állapitottak meg nálam. A kezdeti pár hónapos túlműködés után "beállt" az értékem normál tartományba tsh: 3-4körül volt mindig, és az ft4, ft3 értékek is rendben voltak. Ez tartott kb 3 évig. Most friss vérvétel és uh volt. A tsh 0, 98, ft4, ft3, aTpo rendben. Uh rendben. Olyan mintha meggyógyultam volna? Amikor kérdeztem átmehet e esetleg túlműködésbe azt mondta a doki: igen megtörténhet. Én nem értem, azt hittem idővel el fog sorvadni, alulműködésem lesz, és gyógyszerre lesz szükségem! Látszólag minden rendben de mégsem tudok megnyugodni, mert nem értem? Most akkor meggyógyultam vagy izguljak mert lehet még esetleg túlműködésem is? (átfordulhat mert ilyenről még sehol nem hallottam? ) Csak mert a mostani 0, 98-as érték eléggé alacsony az eddigi 3-4 közötti tsh értékekhez képest. Köszönöm, ha válaszol. Anna

Dr. Szántó Antónia válasza autoimmun betegség témában

Kedves Anna,

azt nem írta, hogy az elején volt-e pajzsmirigy elleni antitest pozitivitása, de gondolom, igen. AZ autoimmun thyreoiditiseknek van egy ún. regenerációs fázisa, amely, ha teljes, akkor akár "meg is gyógyulhat". De ettől függetlenül járnia kell kontrollra, mert évek múlva is alakulhat ki alulműködés, és akkor el kell kezdeni pajzsmirigyhormont szedni. Ez a 0, 98 nem alacsony, sőt, ez az optimális. Ha pl. gyereket szeretne, akkor sokkal jobb körülményeket teremt a magzat számára egy ilyen sTSH, mint pl. egy 3, 0 (ami pedig szintén normális) . De az eredeti kérdésre válaszolva, olyan nem szokott lenni, hogy gyógyszer nélkül, évekkel az autoimmun thyreoiditis kezdete után ismét túlműködési fázis alakul ki.

Kérdés: 2011. április 01., 11:42 ;Megválaszolva: 2011. április 03., 22:24
Kérdések és válaszok: Autoimmun betegségek
Segitség a diagnosztizáláshoz.
1978-79 ben orrvérzésem, vérköpásem, rossz közérzetem, szem gyulladásom, orr nyálkahártya gyulladásom lett.Ezeket 1988 nyaráig kezelték. Akkor...
Myositis, SLE
Jó napot! Nagyjából 4 éve kezdődött autoimmun betegségem, elég reménytelenül. Mára már eljutottunk oda hogy talán SLE, myositis (mostani...
Orvoshoz menni vagy nem menni?
Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő! 26 éves nő vagyok, 22 évesen volt egy mélyvénás trombózisom (nem szedtem fogamzásgátlót, nem volt sérülésem...
Autoimmun betegség
Kedves Doktornő/Doktor Úr! Az ínyem és a hüvelyem is állandó gyulladásban van. A parodontológus és a nőgyógyász szerint is autoimmun betegség...
Mi lehet a bajom?
Üdvözlöm! Sosem voltam telt, 45 kg volt a max. sajnos, de most már ott tartok, hogy 35 kg lettem, mert valami felemészti a szervezetemet, de nem tudják...