• Mit jelent?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor/doktornő! Sajnálatos/vagy nem?/ tévedés miatt EMA vizsgálat helyett a véremet ENA vizsgálatra küldték ahol eltérés az SS-A elleni antitestnél mutatkozott '198,9 ! ami vélhetőleg a felkiáltójel miatt nagyon rossz lehet.Azt sikerült kiderítenem hogy ez valami autoimmun betegséget jelent/édesanyámnak is ez van/ de szeretném pontosan tudni mit is jelent ez és ha vizsgálatokra megyek mit fognak elvégezni és milyen hamar várható eredmény?Egyébként refluxban is szenvedek,valamint öt éve epekőműtétet végeztek rajtam és azóta is epetáji fájdalmaim vannak.Lehet ezek között összefüggés? Válaszát előre is köszönöm B.né Mariann

        Dr. Szántó Antónia válasza a autoantitest témában

        Kedves Mariann, ez a pozitivitás vagy csak az édesanyja autoimmun betegsége miatt van jelen Önben minden egyéb jelentőség nélkül, vagy Önnél is jelezheti autoimmun betegség jelenlétét. Ez a Sjögren-szindróma egyik jellegzetes antitestje, de egy lupus nevű másik immunbetegségben is előfordul. Ha "csak" epés panaszai és refluxa van, az nem feltétlenül jelent összefüggést, bár Sjögren-szindrómásoknál gyakoriak az ilyen panaszok. Ha viszont szem- és/vagy szájszárazságot is érez, akkor mindenképpen le kell méretni a könny- és nyáltermelést. Ha ezek alapján igazolódik a Sjögren-szindróma, akkor érdemes az EMA antitestet is megnézni, mert lisztérzékenység is gyakran társul Sjögren-szindrómával.


        Dr. Szántó Antónia
        belgyógyász-immunológus

        Dr. Szántó Antónia
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. február 17., 16:36; Megválaszolva: 2011. február 21., 08:15

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés