• Pajzsmirigy alulműködés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! 2009.10. hóban jelentkeztek a bőrömön száraz, viszkető foltok és nagyon fáradékony, aluszékony lettem. Ekkor a bőrgyógyász küldött el vérvizsgálatra, melynek eredménye: 2009.11.17-én TSH 10,42 (normál: 0,4 - 4), FT3 2,76 (normál: 1,5 - 4,1), FT4 0,8 (normál: 0,8 - 1,9). Tőle hallottam először hogy valószínűleg pajzsmirigy alul-működésem van és elküldött a háziorvosomhoz. A háziorvos továbbküldött a Dél-Pesti kórház pajzsmirigy ambulanciájára. 2010.02.11-én itt írták fel a napi 1 Letrox 50-est. Az ott helyben elvégzett Anti TPO at. eredményem alapján (459,69 volt a <5,61 helyett). Valamint azt mondták, hogy mivel 2009. áprilisában szültem, nagy valószínűséggel az akkori hormonváltozás hozta elő az amúgy lappangó betegséget. A további TSH szint ellenőrzését a háziorvosra bízták. 2010.03.11-én a TSH-m már 2,39, normál érték bár a tüneteim nem szűntek. Majd 2010.06.15-én újabb TSH: 0,55, szintén normál határon belül. Ekkor már a bőrszárazság javult, a fáradékonyság is, de az addig mindig rendszeres és különösebb fájdalommal sem járó menstruációm rendszertelenné vált. Leginkább korábban jött 1-1,5 héttel, illetve többször fájdalomcsillapítóra volt szükségem annyira görcsöltem. Pattanásosabb lett a bőröm, mint tizenévesen volt és havi 1,5-2 kg-ot fogytam, ami tudtommal túlműködésre utalna, de mivel az eredményeim határon belül voltak, maradt a napi 1 Letrox 50-es. 2010.09.21-én ismét vérvétel: TSH 9,10, FT4 14,74, FT3 3,77 lett, újra száraz a bőröm és nagyon aluszékony vagyok, még mindig fogyok, bár valamivel lasabban. Az orvos Letrox 75-öt írt fel, jelenleg ezt szedem. Azóta sokkal éberebb, pörgősebb vagyok, intézkedek, sokkal gyorsabban végzem el a napi teendőket. Félelmetes, ahogy az állapotom javul, most jövök rá, veszem észre, hogy korábban mintha elvesztettem volna a kitartásomat, mintha minden mindegy alapon halogattam volna a teendőimet és ezért nem mentem egyről a kettőre. És azt hiszem épp emiatt nem hagy nyugodni, hogy hogy hogy a látszólagos javulás után majdnem a kezdetekhez jutott vissza az eredményem? És hogy hogy a jó TSH eredmények mellett ilyen "rezignált" állapotba jutottam? Fél évente emelni kell majd az adagomat és sosem leszek teljesen jól? 32 éves nő vagyok, azt mondták ez a betegség semmiben sem fogja befolyásolni az életem, csak a gyógyszert szedjem. De kétségeim támadtak, mire számíthatok a jövőben? És, ha újabb babát szeretnénk? Az javíthat, vagy ronthat az állapotomon, befolyásolja egyáltalán? Előre is köszönettel:

        Dr. Szántó Antónia válasza a pajzsmirigy témában

        Tisztelt Kérdező, nehéz "biztosan" megmondani, hogy mikor mi befolyásolhatta az állapotát. Terhesség után valóban kialakulhat pajzsmirigy-gyulladás, csakúgy, mint depresszió, vagy legalábbis ahhoz hasonló állapot. Nem is beszélve a fáradtságról, amit a gyerek körüli teendők válthatnak ki... Az is lehet, hogy amikor jó volt a pajzsmirigy hormonszintje, de fáradtnak érezte magát és menstruációs görcsei voltak, akkor a kimerültség és a lehangoltság voltak a "főszereplők". A hormonszintet kb. félévente kell majd ellenőrizni, de nem biztos, hogy növelni kell az adagot. Ha teherbe esik a második babával, akkor viszont valószínű, hogy több hormonra lesz majd szüksége, ennek eldöntéséhez majd gyakrabban kell kontrollra mennie. De egyebekben tényleg teljes életet élhet.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Szántó Antónia
        belgyógyász-immunológus

        Dr. Szántó Antónia
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010. október 15., 14:09; Megválaszolva: 2010. október 20., 10:36

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Dr.Nő! Egy éve reuma arthitist állapítottak meg nálam. Salazopyrint szedek 2x1 naponta.Azt szeretném kérdezni, hogy a salazopyrin tartós szedése milyen hatással lehet a szervezetre? Vagy miként lehetne azokat csökkenteni.
        Tisztelt Doktornő! Négy hónappal ezelőtt kismedencei gyulladásom volt, melyet többféle hosszan tartó antibiotikummal sem sikerült meggyógyítani (Doxiciclyn, Klion, Azi Sandoz, Zinnat). Sajnos a kezelés hamarabb kezdődött el mint a tenyésztés,...
        T. Dr. Nő! Levelem egy kicsit hosszú lesz, de rheumatológián még nem jártam panaszommal. 3 évvel ezelőtt megcsípett a térdhajlatonban valami ami elfertőződött és kaptam rá tetanuszt és dalacint amitől kb. Fél évig hasmenésem volt. Rá egy...
        Tisztelt Doktornő! Kérném a segítségét a mellékelt kórszövettani lelet értelmezésében, Ön szerint mennyi a reális esélye a sclerodermának, illetve belgyógyász vagy bőrgyógyász orvos megkeresése javasolt-e? Makroszkópos...
        Tisztelt Webbeteg.hu Orvosai! Elég hosszú lenne ide leírni, meg nem is szeretném, de Az lenne a kérdésem, hogy a napokban heveny virusos fertozesen estem at, es kozben tobb helyen izuleti gyulladas alakult ki a labaimon, a tunetekkel egyutt illetve,...
        Tisztelt Doktornő! Érdeklődnék, hogy ha a páromnál autoimmun hepatitis 1. stádiumú májgyulladást diagnosztizáltak, az rám jelent-e valamilyen veszélyt, valahogy elkaphatom-e, megfertőződhetem-e vele? Nem vírusos hepatitiszről van szó ezt...
        Tisztelt DoktorNő/Úr! Körülbelül egy fél éve alakult ki az első tünet ami a bal kézfejem II. MCP ízület duzzanatát és fájdalmát jelentette, ezt követte a jobb kézfej IV. MCP és jobb oldali sternoclav ízületek duzzanata és...
        2014 Novemberében kerültem Szegedre reumatológiára, érgyulladás gyanújával kezeltek. TÜneteim azóta is folyamatosan: hüvely, száj, szem szárazság, kóros izületi gyulladás,nyelven lévő fekély szerű hólyagok, ízlelés szinte teljesen...
        Tisztelt Doktornő! Az alábbi értékekben kérném a segítségét. 14 éves kisfiú eredményei, 2 és fél éve autoimmun thyreoiditis-t állapítottak meg nála. Kettős szálú DNS: 27,60 ( 0,0-20) ANF HEp 2 gy.homogén, Metafázis kr. gy....
        Üdvözlöm!2015 március óta küzdök a betegségemmel(RA).A gond annyi lenne,hogy most vették el a medrolt,de a bázisterápiás szert folytatnom kell,viszont komoly mellékhatásai vannak(állandó szédülés,hányinger,végtag...