• Pajzsmirigy alulműködés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! 2009.10. hóban jelentkeztek a bőrömön száraz, viszkető foltok és nagyon fáradékony, aluszékony lettem. Ekkor a bőrgyógyász küldött el vérvizsgálatra, melynek eredménye: 2009.11.17-én TSH 10,42 (normál: 0,4 - 4), FT3 2,76 (normál: 1,5 - 4,1), FT4 0,8 (normál: 0,8 - 1,9). Tőle hallottam először hogy valószínűleg pajzsmirigy alul-működésem van és elküldött a háziorvosomhoz. A háziorvos továbbküldött a Dél-Pesti kórház pajzsmirigy ambulanciájára. 2010.02.11-én itt írták fel a napi 1 Letrox 50-est. Az ott helyben elvégzett Anti TPO at. eredményem alapján (459,69 volt a <5,61 helyett). Valamint azt mondták, hogy mivel 2009. áprilisában szültem, nagy valószínűséggel az akkori hormonváltozás hozta elő az amúgy lappangó betegséget. A további TSH szint ellenőrzését a háziorvosra bízták. 2010.03.11-én a TSH-m már 2,39, normál érték bár a tüneteim nem szűntek. Majd 2010.06.15-én újabb TSH: 0,55, szintén normál határon belül. Ekkor már a bőrszárazság javult, a fáradékonyság is, de az addig mindig rendszeres és különösebb fájdalommal sem járó menstruációm rendszertelenné vált. Leginkább korábban jött 1-1,5 héttel, illetve többször fájdalomcsillapítóra volt szükségem annyira görcsöltem. Pattanásosabb lett a bőröm, mint tizenévesen volt és havi 1,5-2 kg-ot fogytam, ami tudtommal túlműködésre utalna, de mivel az eredményeim határon belül voltak, maradt a napi 1 Letrox 50-es. 2010.09.21-én ismét vérvétel: TSH 9,10, FT4 14,74, FT3 3,77 lett, újra száraz a bőröm és nagyon aluszékony vagyok, még mindig fogyok, bár valamivel lasabban. Az orvos Letrox 75-öt írt fel, jelenleg ezt szedem. Azóta sokkal éberebb, pörgősebb vagyok, intézkedek, sokkal gyorsabban végzem el a napi teendőket. Félelmetes, ahogy az állapotom javul, most jövök rá, veszem észre, hogy korábban mintha elvesztettem volna a kitartásomat, mintha minden mindegy alapon halogattam volna a teendőimet és ezért nem mentem egyről a kettőre. És azt hiszem épp emiatt nem hagy nyugodni, hogy hogy hogy a látszólagos javulás után majdnem a kezdetekhez jutott vissza az eredményem? És hogy hogy a jó TSH eredmények mellett ilyen "rezignált" állapotba jutottam? Fél évente emelni kell majd az adagomat és sosem leszek teljesen jól? 32 éves nő vagyok, azt mondták ez a betegség semmiben sem fogja befolyásolni az életem, csak a gyógyszert szedjem. De kétségeim támadtak, mire számíthatok a jövőben? És, ha újabb babát szeretnénk? Az javíthat, vagy ronthat az állapotomon, befolyásolja egyáltalán? Előre is köszönettel:

        Dr. Szántó Antónia válasza a pajzsmirigy témában

        Tisztelt Kérdező, nehéz "biztosan" megmondani, hogy mikor mi befolyásolhatta az állapotát. Terhesség után valóban kialakulhat pajzsmirigy-gyulladás, csakúgy, mint depresszió, vagy legalábbis ahhoz hasonló állapot. Nem is beszélve a fáradtságról, amit a gyerek körüli teendők válthatnak ki... Az is lehet, hogy amikor jó volt a pajzsmirigy hormonszintje, de fáradtnak érezte magát és menstruációs görcsei voltak, akkor a kimerültség és a lehangoltság voltak a "főszereplők". A hormonszintet kb. félévente kell majd ellenőrizni, de nem biztos, hogy növelni kell az adagot. Ha teherbe esik a második babával, akkor viszont valószínű, hogy több hormonra lesz majd szüksége, ennek eldöntéséhez majd gyakrabban kell kontrollra mennie. De egyebekben tényleg teljes életet élhet.


        Dr. Szántó Antónia
        belgyógyász-immunológus

        Dr. Szántó Antónia
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010. október 15., 14:09; Megválaszolva: 2010. október 20., 10:36

      • Kérdések és válaszok a témakörben: