• Rheumatoid arthritis: muszáj gyógyszert szedni?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Rheumatoid arthritisem van, de nem szeretnék erős gyógyszereket szedni, főleg nem szteroid tartalmú gyógyszert. Van olyan gyógyszer, aminek nincs sok mellékhatása, vagy elképzelhető, hogy egyáltalán ne kelljen gyógyszert szednem egy idő után?

        WEBBeteg szakértő válasza a rheumatoid arhtritis témában

        A rheumatoid arthritis sokízületi gyulladás, melynek hátterében kóros autoimmun folyamatok állnak. Ennek visszaszorítására törekszünk alapvetően, amikor az ún. bázisterápiás szereket adjuk a betegeknek. A közös jellemzőjük: amellett, hogy visszaszorítják az immunrendszer kóros működését, a csontvelő működését gátolva a vérképzést is gátolhatják, májkárosító hatásuk lehet, valamint gyomorpanaszokat, hányingert okozhatnak.

        Alapvetően azért az a hosszú távú tapasztalat, hogy sokkal többet nyerünk a gyógyszerek adásával, mintha nem kapná a beteg. Természetesen meg kell találni azt a szert, amely az adott szervezetben nem okozott mellékhatást, de ugyanakkor elég hatékonyan gátolja a gyulladást. A legenyhébb hatású egyébként a Salazopyrin és a Delagil, de sokszor egy agresszívabb betegség esetén nem elég hatékonyak.

        Az, hogy egyáltalán ne kelljen gyógyszert szedni, nagyon ritka, de elvileg nyugalomba kerülhet a betegség, illetve idősebb korban, a kiégett formákban is találkozhatunk ilyen esetekkel.


        WEBBeteg szerkesztőség

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-04-09 14:24:24; Megválaszolva: 2010. április 09., 14:24

      • Kérdések és válaszok a témakörben: