Autoimmun, de melyik?

Tisztelt Doktor/nő! Az lenne a kérdésem, hogy az alábbi laboreredmények ismeretében melyik autoimmun betegségre lehet gyanakodni? Labor: CH50: - (39) , dsDNS + (143, 9) , centromer B pozitív, histon antitest gyengén pozitív. Előzmény: raynaud-syndroma. Kezdődő Pss-re véleményeznek, de azt is megjegyezték, hogy a véreredmény alapján más autoimmun betegség is szóba jöhet. Tudom, hogy a teljes eredmény ismeretében lehet csak véleményezni, de szeretném tudni, hogy melyik betegség jöhet még szóba nálam? Válaszát köszönöm. Tisztelettel Katalin

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza autoimmun betegség témában

Tisztelt Kérdező,

Az autoimmun betegségeknek van egy változó (1/2-20 év) hosszúságú előfázisa, ezt hívják nem differenciált autoimmun szindrómának. Ebből a fázisból  több féle autoimmun betegség alakulhat ki, vagy maradhat a betegség ebben a nem differenciált stádiumban. Csupán a szerológiai eltéréseket illetően nem szabad diagnosztizálni egyetlenegy autoimmun betegséget sem, esetleg felkeltheti a figyelmet az iránt, hogy milyen betegség irányában érdemes követni a beteget. De ez az immunológus/reumatológus hatáskörébe tartozik. Egyébként az aDNA pozitivitás és az alacsonyabb komplementszint alapján SLE merülhet majd még fel, de ennyi lelet alapján ezt sem szabad diagnosztizálni. De mindenféleképpen a kezelőorvosára kell bíznia a döntést, biztos vagyok benne, hogy ő ezt el tudja majd dönteni, nem Önnek kell ezzel foglalkozni.Üdvözlettel: Dr. Szántó Antónia, immunológus

Dr. Szántó Antónia, immunológus
Kérdés: 2009. július 28., 16:11; Megválaszolva: 2009. július 28., 16:11
Kérdések és válaszok: Autoimmun betegségek
Segitség a diagnosztizáláshoz.
1978-79 ben orrvérzésem, vérköpásem, rossz közérzetem, szem gyulladásom, orr nyálkahártya gyulladásom lett.Ezeket 1988 nyaráig kezelték. Akkor...
Orvoshoz menni vagy nem menni?
Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő! 26 éves nő vagyok, 22 évesen volt egy mélyvénás trombózisom (nem szedtem fogamzásgátlót, nem volt sérülésem...
Autoimmun betegség
Kedves Doktornő/Doktor Úr! Az ínyem és a hüvelyem is állandó gyulladásban van. A parodontológus és a nőgyógyász szerint is autoimmun betegség...
Mi lehet a bajom?
Üdvözlöm! Sosem voltam telt, 45 kg volt a max. sajnos, de most már ott tartok, hogy 35 kg lettem, mert valami felemészti a szervezetemet, de nem tudják...
Autoimmun vizsgalata
Tisztelt Doktor, Elég amatőr kérdéssel fordulok önhöz, mivel nem vagyok orvos és mint sokmindenkit megrémítenek a veszélyes betegségek....