Autoimmun betegség

Tisztelt Doktornő/úr!

Édesanyámat polymyosissal kezelik, az állapota javult 2009 tavaszáig, CK lement 1000-ig, majdhogynem éves szintre tették az ellenőrző vizsgálatait, viszont a legutóbbi vizsgálatkor júniusban megint rosszabbak lettek az eredményei, pl. CK: 1990.

Az elmúlt hetekben (május ill. június) fogyókúrázott, sok zöldséget evett, és fogyott 5-6 kilót. Ez nem drasztikus fogyókúra volt, hanem kicsit mérsékelve a kalóriabevitelt és növelve az egészségesebb rostos és gyümölcsös ételeket. 85-ről 79-re fogyott.

Aggódom, hogy a fogyókúra újra beindította ill. hatott a betegségére.

Kérdésem lenne, hogy jogos e az aggodalmam? Szabad-e neki fogyókúrázni? Befolyásolja e a betegséget bizonyos étrend követése, netán a szénhidrátszegényebb étrend? Válaszát köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza polymyositis témában

Tisztelt Kérdező,

Szinte biztos, hogy a fogyókúrának nem volt köze a betegség aktiválódásához. Kiegyensúlyozott étrend mellett semmi gond nem lesz a fogyókúrától, sőt, inkább hasznos, mert a betegség aktiválódásakor biztosan megemelik a szteroidadagot, ez pedig növeli az étvágyat és következményesen a testtömeget is.

 Üdvözlettel: Dr. Szántó Antónia, immunológus

Dr. Szántó Antónia, immunológus
Kérdés: 2009. június 21., 13:26; Megválaszolva: 2009. június 21., 13:26
Kérdések és válaszok: Autoimmun betegségek
Autóimmun beteg covid vakcina
Cronh beteg vagyok, ajánlja-e...
oltási tanács kérése COVID-dal...
Gyógyító vizualizáció...
Hasi fájdalom gyengeség fejfájás