• Sjögren-szindróma: Hogyan pótoljam a nyálam?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Sjögre-szindrómát diagnosztizáltak nálam. A nyál hiányát nagyon érzem, és mivel kevés a nyálam, így nagyon rossz a szám íze is. A szájszárazságot nem veszi el, ha több folyadékot iszok. Szeretném megkérdezni, hogy a folyadékiváson, illetve rágógumin kívül mivel lehet serkenteni a nyálképzést?

        WEBBeteg szakértő válasza a Sjögren-szindróma témában

        A Sjögren-szindróma miatti nyáltermelés-kiesés pótlására lokálisan metilcellulóz-tartalmú műnyál vagy szájzselé használható, a meglévő, sűrű váladékot acetyl-ciszetin tartalmú szerek segíthetnek folyékonyabbá tenni.

        Az SST nevű tabletta gyógynövény üzletekben és gyógyszertárakban kapható, továbbá Xerostom szájspray vagy napi 1 tasak köptető fogyasztását próbálhatja meg.

        A nyálkahártya védelmére Panthenol tartalmú készítmények lehetnek alkalmasak.


        WEBBeteg szerkesztőség
        Itt kérdezhet

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-06-10 15:38:37; Megválaszolva: 2009. június 10., 15:38

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Férfiak és inkontinencia
        Nem kizárólag a nők problémája, gyakran előfordul a férfiaknál is.
        A nemzet háziorvosa
        Várják a háziorvosokról és a nővérekről szóló történeteket.
      • Infografika és videó
      • Hirdetés