RA: Milyen mellékhatásuk van a gyógyszereknek?

A csontritkulás a szteroidok hosszú szedésével van kapcsolatban, vagy az RA-s betegek amúgy is számolhatnak ezzel? A fogamzásgátló tablettának van-e negatív hatása a betegségre?

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza rheumatoid arthritis témában

Vitatott téma, hogy a klinikailag tünetmentes állapot mellett vajon nem lesz-e radiológiai progresszió, azaz a csontszerkezetben további romlás, destrukció a gyógyszerek mellékhatásaként.

Valószínűleg hosszú ideje inaktív betegség esetén maradhat bázisterápia nélkül egy darabig, de éppen emiatt fontos a rendszeres orvosi, laborkontroll, hogy akár a klinikai tünetek, tehát az ízületi fájdalom és duzzanat jelentkezése előtt ki tudjuk mutatni azt az állapotot, amikor fellángolás várható, pl. egy emelkedő anti CCP antitest szint által.

A fogamzásgátló tabletta szedésének a betegségre sem pozitív, sem negatív befolyását nem sikerült igazolni a tanulmányok során, tehát ezek egyáltalán nem kontraindikáltak.

A csontritkulás a szteroidok szedésével egyértelműen összefügg, de betegséghez önállóan is társul csontritkulás, hiszen a gyulladás lokálisan az ízületek mellett a kézközépcsontokat, kéztőcsontokat, stb. is eléri, és megbomlik a csontszerkezet, ún. sávos osteoporosis jön létre.

WEBBeteg szakértő
WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2009. június 10., 15:32; Megválaszolva: 2009. június 10., 15:32
Kérdések és válaszok: Autoimmun betegségek
Cronh beteg vagyok, ajánlja-e...
oltási tanács kérése COVID-dal...
Gyógyító vizualizáció...
Hasi fájdalom gyengeség fejfájás
Autoimmun betegség a koronavírus...